politika
Srbija
vijest

Ministarkina teorija vjerojatnosti

Foto: N1

Službeni podaci su šokantni: na radnim mjestima u Srbiji je 2017. godine poginulo 39 radnika, dok su prošle godine smrt na poslu dočekale 53 osobe. Kao što se može pretpostaviti s obzirom na učestalost vijesti u medijima, najriskantnija radna mjesta su gradilišta. Kako navodi N1, trend se nastavlja i u ovoj godini te je troje radnika već poginulo radeći u građevini. Vlasti su se dosad na najbizarnije načine pokušale osloboditi odgovornosti za ovu katastrofu.

Tako je predsjednik države Aleksandar Vučić lani relativizirao smrti na gradilištima “podatkom” prema kojem u Sjedinjenim Američkim Država svakih 10 sekundi pogine jedan perač prozora. Iako se vlasti više ne odnose prema problemu “trampovskim” pristupom, razina cinizma i bešćutnosti je zapravo jednaka. Tome svjedoče jučerašnje izjave Zorane Mihajlović, ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona se također zadržala na statističkoj podlozi, samo više okrenutoj teoriji vjerojatnosti.

Iako se moralno ogradila, rekavši kako se o ljudima ne bi trebalo pričati kao o statistici, nije mogla propustiti “ključno” objašnjenje razloga ovakve morbidne bilance na srpskim gradilištima. Naime, prema ministarkinoj teoriji vjerojatnosti, nema ništa čudno u tome što broj poginulih na gradilištima raste kad se i broj gradilišta povećao. Dobro još nije spomenula da povećani broj gradilišta znači i da ekonomija raste pa da i to treba uzeti obzir kada pričamo o ljudskim životima, makar ne bilo umjesno.

Dodala je Mihajlović da se broj inspektora na gradilištima treba povećati, pogotovo inspektora rada, ali i onih iz njenog resora: građevinskih inspektora. A njih, kako sama priznaje, nema dovoljno. Valjda zato što se previše gradi i ekonomija buja. Međutim, možda baš zato i “buja” jer se štedi na sigurnosti radnika. Jer nisu osigurani prikladni radni uvjeti, jer rade neobučeni radnici, jer rade prekovremeno pa im koncentracija pada, jer se ne poštuju zakonski procesi, jer su kazne i sankcije nikakve.

I onda netko tko upravlja državom u kojoj se sve to događa ima obraza pozvati se na teoriju vjerojatnosti. Onda tako i vjerojatnost možemo optužiti za ubojstvo iz nehaja. Kad je već toliki faktor.