društvo
Hrvatska
vijest

Ništa ne govori “sloboda medija” kao orkestrirani napad HRT-a i premijera na predsjednika novinarskog društva

Foto: Bilten / Nikola Vukobratović / Prosvjed novinara 2. ožujka

“Nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u […] Ovaj koji je organizirao prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa”. To je zapravo jedini komentar koji je hrvatski premijer Andrej Plenković dao na subotnji prosvjed više tisuća novinara koji su upozorili su sustavnu zloupotrebu kaznenih prijava za klevetu da bi se ušutkali novinari i bliske odnose uprave HRT-a s vladajućoj strankom.

Premijer je time zapravo pokušao “karakterni atentat” na Hrvoja Zovka, predsjednika novinarskog društva (HND) i bivšeg novinara HRT-a, kako bi izbjegao odgovoriti na upozorenja o dramatičnom padu slobode medija, koja ne dolaze samo od jedinog domaćeg profesionalnog udruženja, već i od međunarodnih institucija. Manje je pritom važno što Zovko nikada nije osuđen za “skoro nasrtaj” za koji ga optužuje Plenković ili što su “novinari” koje je tužio zapravo opskurni ekstremno desničarski portali koji su ga bez ikakve indicije nazvali zaposlenikom tajnih službi bivše Jugoslavije.

Tužbama do izgladnjivanja

Poanta je da Zovkova biografija nema nikakve veze s ostalih 35 aktivnih tužbi HRT-a protiv novinara i medija od kojih se potražuje preko dva milijuna kuna. Aktualni zakon omogućuje – ili to barem aktualna sudska praksa sugerira – da se novinari proglase krivima čak i za istinitu informaciju, ako sud procjeni da je ona mogla “osramotiti” onoga o kome se piše. Pritom je jedina kazna ona novčana, čime se novinarima oduzima čak i dignitet “robijanja”, ali ih se baca na rub gladi, a medije u zatvaranje. Ponavljamo, za istinitu informaciju.

Dodatan razlog brige je, kako se čini, ideološko nagnuće u velikom broju presuda, odnosno činjenica da su neke od najneobičnijih presuda one protiv medija i novinara kritičnih prema strukturama desne frakcije HDZ-a, među koje se često ubraja i domaća radiotelevizija. Naposljetku, činjenica da je uprava HRT-a paralelno s premijerom objavila istu optužbu protiv Zovka, za koju nikada nije osuđen, groteskno poentirajući “HRT neće tolerirati nasilje”, unatoč tome što vlastite novinare nastoji ostaviti bez kruha zbog njihovog pisanja, možda je i najbolja ilustracija stanja medijskih sloboda.