društvo
Hrvatska
vijest

Plenković i Milanović uspjeli tamo gdje je i Tuđman podbacio

Foto: Hrvatsko novinarsko društvo

Pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve novinarke, novinare, građane i građanke, pridružite nam se u subotu 02. marta u 12:051 u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, ispred zgrade HND-a, odakle ćemo prošetati do Ministarstva kulture, zatim do zgrade Sveučilišta u Zagrebu a potom idemo na Markov trg pred zgradu Vlade RH. Sve je službeno prijavljeno, stoga ne očekujemo barikade i zabrane pristupa Markovom trgu. Ukoliko se takvo nešto ipak dogodi, sve je jasno: iako cenzurirani više nego ikada, novinari su opasni za političku elitu. Blokada pristupa Markovom trgu utoliko bi bila javna i eksplicitna poruka Vlade novinarima: ne želimo vas, ne poštujemo vas, ne trebamo vas, #crknite.

I bez eventualnih barikada (koje zapravo ne očekujemo), pregled medijskog sustava u Hrvatskoj odražava upravo takav, #nek’crknu stav, ne samo HDZ-a, već i prethodne SDP-ove vlasti. Od kriminalizacije novinara osobno, preko učestalih sudskih tužbi, sve strožeg financijskog penaliziranja slobode govora, do činjenice da usprkos politikama EU o medijima kao nečemu što mora biti isključivo tržišno orijentirano, u Hrvatskoj imamo paradoks da se javno, izdašno, putem izravnih i neizravnih subvencija financiraju komercijalni mediji, posebno oni lokalni, u kojima je inače stanje novinarstva najlošije uopće (zbog tijesne povezanosti lokalnih političkih elita i vlasnika lokalnih medija).

 

Nema slobodnog društva bez slobodnih novinara

“Nema slobodnog društva bez slobodnih novinara. Bez novinarskih sloboda nema ni vaše slobode. Bez novinara ne biste znali tko krade vaš novac, vaše plaže, vaše šume.” Samo u ovoj godini, bez novinarskih intervencija u Hrvatskoj ne bi bili razotkriveni najveći skandali u državi – na primjer afera Borg odnosno Hotmail, afera SMS, ili jadni rad centara za socijalnu skrb. Ne biste znali ni za “Krstičevićeve avione”, ili za loše prakse rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, i tako dalje. Slobode novinara, ozbiljno su ugrožene, ističe HND: “brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, ali i lošim zakonskim okvirom, izostankom medijske politike”. HND pojašnjava dalje: “Medijski prostor karakterizira premreženost političkih i korporativnih interesa, netransparentnost vlasništva, marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu.” Stoga tražimo održivu medijsku politiku i pravni okvir kojim se štiti neovisnost i sloboda novinarske profesije. Medijski sustav u kojem se ostvaruje javni interes. Jer, novinarstvo je javno dobro.

Pravosudni sustav koristi se protiv slobode govora, protiv novinarstva, protiv javnog interesa i novinara osobno. Stanje je postalo neodrživo, pa tamo gdje je Franjo Tuđman uspio porezom na šund cenzurirati tek Feral Tribune, danas su zajedničkim silama cjelokupno novinarstvo uspjeli uništiti dvojica hrvatskih premijera Zoran Milanović (SDP) i Andrej Plenković (HDZ). SDP-ovac time što je nastavio HDZ-ovu prasku i omogućio kriminalizaciju novinara osobno (propustio je djelovati pozitivno), a također je i javnu televiziju pretvorio u državnu, izmjenom referentnih zakona kao i Ugovora HRT-a s Vladom RH. HDZ-ovac pak nije možda donio nove štetne zakone (uglavnom zato što njegova resorna ministrica nije dovoljno stručna da bi napravila još veću štetu, a još je manje stručna da sanira postojeću), no sadašnje zakone koristi protiv medija i novinara. Međutim, nije mu to jedini krimen, u njegovom se mandatu javna televizija pretvorila u religioznu, konzervativnu i desničarsku, u njegovom su mandatu bez honorara ostali novinari neprofitnih medija – inače sistemski promatrano najkritičniji prema vlasti.

U HDZ-ovom su mandatu privatne tužbe protiv novinara dosegnule nevjerojatan iznos od 2,2 milijuna kuna. Kako bismo bolje objasnili koliko je značajan taj iznos medijskim krugovima, treba samo povući analogiju s Fondom za neprofitne medije veličine 3 milijuna kuna, a koji je postojao nekoliko bijednih godina u Ministarstvu kulture (SDP) i koji je na godišnjoj razini prehranjivao oko 200 novinara-honoraraca. Dakle, u HDZ-ovom mandatu, netržišno orijentirani novinari i mediji nisu ostali samo bez fondova za rad, već su za jako sličan iznos bačeni u minus. Štete Plenkovićevog mandata u novinarstvu tako su višestruke – s jedne strane financijski, potom psihološke (u posljednjih desetak godina, broj zaposlenih novinara pao je za više od pola) te u konačnici i društvene.

 

Zahtjevi

Primijetili ste sigurno da naslovnice većine medija sve više izgledaju kao trač rubrike i kao crna kronika. To nije slučajno, to je borba za goli opstanak u kojem je tržište jedini prihvatljivi financijski izvor novinarstva. No, u maloj državi, gdje je potražnja premalena da bi mogla opsluživati cijeli medijski sektor, odnosno gdje je potreba za novinarstvom kao javnim dobrom veća nego što potražnja može ikada biti, nominalno prepustiti medije tržištu, a zapravo financirati podobne medije upitnih praksi i još spornijih spona s lokalnim korumpiranim političarima, zapravo je politička odluka iza kojeg stoje sve vlade koje smo do sad imali i niti jedna taj odnos nije dovela u pitanje. Istovremeno, financiranje kritičkog i vantržišnog novinarstva postalo je najvećim kamenom spoticanja u SDP-ovoj vladi, a posebno se i žestoko tome protivio HNS (danas ponovo na vlasti, ovaj put u koaliciji s HDZ-om, u što su ušli kako bi sačuvali obrazovnu reformu, a u čemu su kao što vidimo posljednjih dana kolosalno kapitulirali) na čelu sa Vesnom Pusić, inače poznatom zagovornicom liberalnih prava u državi.

Zbog svega ovoga, adresat ovog prosvjeda je Vlada RH, a ne HRT, kao što se zbog GONG-ovog bojkota moglo pogrešno zaključiti. Mi ne odustajemo zapravo od HRT-a kao javne televizije, samo tražimo da ona bude javna i profesionalna. Novinari su pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi, izloženi su političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona, izostankom ozbiljne medijske politike te u konačnici zbog svega ovoga i autocenzuri. Zbog toga izlazimo na ulicu, u prosvjednu šetnju za slobodno novinarstvo.

Od Vlade RH tražimo sljedeće:

1. Prekinite zloupotrebu sudskih tužbi kao sredstvo pritiska na novinare!
2. Zakonom zaštitite novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi!
3. Osigurajte depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije!
4. Razriješite vodstvo javne televizije i hitno izmijenite Zakon o HRT-u!
5. Osigurajte provedbu Zakona o medijima i provedbu statuta medija!
6. Onemogućite lokalnim šerifima uzurpaciju medija!
7. Pronađite i procesuirajte nasilnike i napadače na novinare!
8. Uvedite javne potpore za kvalitetno novinarstvo!

Naš uspjeh i vaš je uspjeh, stoga sutra trebamo vašu podršku. Jer bez novinarskih sloboda nema ni vaše slobode. Bez novinara ne biste znali tko krade vaš novac, vaše plaže, vaše šume. I zato, 2. ožujka u 12.05 ispred Novinarskog doma. Ponesite zviždaljke! Novinarstvo je javno dobro, NOVINARSTVO NE DAMO!

  1. Povorka kreće u 12:05, slobodno dođite ranije []