politika
vijest

Virus se širi

Foto: Facebook

Obrazac je već itekako svima jasan i pri ruci da se čini kako Steve Bannon više nije ni potreban. Za početak, oštro naglasite da vaša zemlja ne uživa dovoljnu političku autonomiju i da su prevelike ovlasti date tijelima i institucijama Europske unije. Zatim se, barem ovlaš, dotaknite negativnih ekonomskih učinaka “globalizacije”, ma što pod tim zapravo podrazumijevali.

Pritom se obratite onima koje smatrate žrtvama “globalizacije”: stanovnicima deindustrijaliziranih područja i ruralnih krajeva, odavno zaboravljenih od metropolitanskih politika te socijaldemokratskih i liberalnih stanaka. Povežite taj zaborav s “propagiranjem” multikulturalizma i istospolnih brakova i već ste odavno prešli izborni prag. Samo vam je to povezivanje poslužilo da se ne morate baviti pravim ekonomskim problemima, već sve možete uobličiti u priču o zavjeri elita i sve ide puno lakše.

Gotovo da nema zemlje na europskom kontinentu koja nije u zadnjih pet do deset godina iznjedrila takvu, manje ili više politički snažnu, stranku. Postoje, naravno, razlike s obzirom na neposredan kontekst i političku povijest, ali opisani obrazac funkcioniranja ekstremne desnice je prilično uočljiv. A prema svemu sudeći, uskoro bi mogli dobiti novu zemlju koja bi se mogla “dičiti” prilično uspješnom novom desnicom. Riječ je o maloj Estoniji.

U zemlji od 1,3 milijuna stanovnika od kojih jednu četvrtinu čini ruska manjina, tu ulogu obnaša Estonska konzervativna narodna stranka (EKRE). Oni su na prošlim parlamentarnim izborima 2015. godine tek prešli prag i imali sedam zastupnika u parlamentu od ukupno 101-og. No, ankete im za predstojeće izbore u subotu predviđaju 21% glasova. Tim bi se svrstali na treće mjesto iza vladajuće Stranke centra i opozicijske, liberalne Reformističke stranke.

Svoju snagu su pokazali ovaj vikend i na ulici. Povodom estonskog dana nezavisnosti održali su u Talinu procesiju s bakljama na kojoj se okupilo nekoliko tisuća ljudi. Riječ je o stranci koja dijeli vrlo slične stavove s njemačkim AfD-om i talijanskog Ligom. Snažni su “euroskeptici”, ali su snažni zagovaratelji jačanja NATO-a, što se tumači sovjetskom prošlošću zemlje. Iz čega proizlazi i da su prilično oštro orijentirani prema ruskoj manjini u Estoniji. Uglavnom, čini se da će nakon ovih izbora EKRE postati jedna od onih europskih stranaka koje se nabraja pri opisu uspona ekstremne desnice u Europi. Najveći poraz ljevice pritom jest u tome što je obrazac tog uspona krajnje banalan.