rad
Albanija
vijest

Međunarodna radnička solidarnost je najjače oružje ljevice

Foto: Facebook

Veliki korak u radničkom organiziranju u Albaniji finaliziran je u ponedjeljak. Osnovan je sindikat radnika u kontakt centrima punog naziva Nacionalni sindikat kontakt centara “Solidarnost”. Kontakt centri predstavljaju jedan od najbrže rastućih sektora u albanskoj ekonomiji i trenutno u njima radi 7% tamošnje formalno zaposlene radne snage.

Ovo je prvi sindikat osnovan u Albaniji još od 1939. godine. Pored angažmana samih radnika, ključni poticaj u pomoć u organiziranju dali su lokalna nevladina udruga Institut za kritiku i društvenu emancipaciju te UNI Global Union, međunarodna federacija sindikata koja pokriva preko 20 milijuna radnika u više od 150 zemalja. Njihova uloga je bila presudna jer su, pored ostalog, pri formiranju sindikata osigurali pomoć sindikata u talijanskim telekomima.

Naime, albanski kontakt centri obavljaju usluge za talijansko govorno područje. Takav poslovni model je iz perspektive vlasnika sasvim racionalan: veliki broj Albanaca se služi talijanskim jezikom, a cijena rada je neusporedivo niža nego u Italiji. A kao što vidimo, dodatna povoljna okolnost je bila i odsutnost sindikata. Radnici u albanskim kontakt centrima pružaju usluge talijanskim klijentima Applea, Amazona i Lottomatice. Kao što se da zaključiti, te kompanije na talijanskom, a i ostalim tržištima, usluge komunikacije s klijentima autsorsaju na kontakt centre.

UNI Global Union je specijaliziran za organiziranje radnika u multinacionalnim kompanijama pri čemu im važnu polugu u organiziranju predstavlja povezivanje radnika iz različitih država zaposlenih kod istog poslodavca. Takvim povezivanjem sustavno podrivaju osnovni mehanizam funkcioniranja takvih kompanija: hijerarhizaciju radnika s obzirom na zemlje u kojima rade i posljedično različite uvjete rada i visinu nadnice. Njihov je rad dokaz da je međunarodna radnička solidarnost presudno oružje ljevice bez kojeg napredak uopće nije moguć.