rad
BiH
vijest

‘Ladno, al’ nema standarda: štrajk u švedskoj firmi u Novom Travniku

Foto: klix.ba

“Kako je kod vas u Švedskoj? Hladno, jel’ da? Al’ standard!” Ova legendarna replika iz filma “Lepa sela lepo gore” odavno je postala dio svojevrsne kulturne baštine i retoričkog repertoara na postjugoslavenskom području. I nikako da izgubi na aktualnosti. Novi val iseljavanja u proteklih 5-6 godina vratio ju je opet “na vrh jezika”. Možda je tamo hladno, možda su i ljudi hladni, al’ standard je standard!

A što se dogodi kad ti Šveđani dođu u naše krajeve? Pa čini se da ne donesu standard, a nije ni puno manje hladno ove zime. Naime, jutros su radnici Kavata, švedske firme za proizvodnju obuće, stupili u štrajk. Tvornica, izgrađena 2017. godine i pompozno otvorena uz prisustvo vlasti i švedskog ambasadora, nalazi se u poslovnoj zoni Neobarje u Novom Travniku. Kako prenose lokalni mediji, štrajku je pristupilo oko 150 radnika koji su odbili ući u postrojenje i raditi. Njih petnaestak radi, a troje je jutros dalo otkaz. Nakon kratkog kontakta s upravom otišli su kućama i najavili povratak u krug tvornice sutra ujutro nastavljajući borbu za svoja prava.

Na štrajk su ih natjerali neplaćeni prekovremeni sati. Gotovo svaki dan su radili dva sata duže i za te sate nisu bili plaćeni. Ako bi se netko pobunio i zatražio plaćene prekovremene dobio bi otkaz. Kad su uvidjeli da individualne akcije ne samo da ne donose rezultat već njima riskiraju i posao, okrenuli su se kolektivnom djelovanju. Zasad odgovora uprave nema. Radnicima dajemo svu podršku u štrajku jer su se istim metodama za onaj standard u Švedskoj izborili i tamošnji radnici. A tamošnji poslodavci su došli ovdje računajući da će im biti “lakše poslovati”. E pa vidjet ćemo.