klima
vijest

Tehnološki giganti i nijekanje klimatskih promjena

Foto: AFP / Don Emmert

Facebook, Google i Microsoft sponzorirali su nedavno političku studentsku konferenciju u administrativnom središtu SAD-a Washingtonu, na temu nijekanja klimatskih promjena. Među tri kompanije, najviše je donirao Google, čak 25.000 dolara za “platinasto sponzorstvo”. Facebook i Microsoft sudjelovali su svaki s po 10.000 dolara koliko je koštalo mjesto za “zlatnim stolom”. Velikodušne donacije osigurale su tehnološkim gigantima mjesto među organizacijama inače naširoko poznatima po napadima na znanost o klimatskim promjenama.

Za tako visoke donacije, gostima su se dijelili pamfleti u kojima se “objašnjava” kako će Zemlja zapravo nakon još veće količine CO2 u atmosferi postati još boljim mjestom za život. Druge brošure koje su se nudile na toj “studentskoj” konferenciji čak su tvrdile kako će “više CO2 u atmosferi pomoći svima, uključujući buduće generacije potomaka naših obitelji” te da su dosadašnja mjerenja porasta CO2 u atmosferi pokazala pozitivan i mjerljiv učinak na život biljaka”. Ovo posljednje osmislila je Koalicija za CO2 (CO2 Coalition), organizacija posvećena isticanju “važnih doprinosa fosilnih goriva našoj ekonomiji i životima”. Koaliciju dakako financiraju poznati američki desničari braća Koch (Charles Koch Institute i Koch Industries). Zvijezda konferencije bio je Caleb Rossiter, popularan negator klimatskih promjena poznat po stavu: “kad čujem da rastu razine CO2 u atmosferi, nazdravljam jer znam da to povećava očekivani životni vijek”. No, osim njih tamo se našao i Heartland Institute, neprofitna organizacija poznata po tome što ih financira Exxon Mobile (od 1998. pa do kad su objavljivali podatke od te su firme primili 676.500 dolara), ali i po tome što su nagovorili predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz Pariškog sporazuma. Posljednji njihov čin bilo je slanje 200.000 pamfleta učiteljima diljem SAD-a, a dakako protiv klimatskih promjena. Idući poznati sponzor bila je fundacija Heritage, drugim riječima crème de la crème američke ekološke desnice.

Google uhvaćen u laži

U izvještaju objavljenom na jednom od najstarijih američkih neprofitnih medija Mother Jones problematizira se prividno licemjerje tehnoloških giganta koji inače među ciljeve svojih misija i vizija uvrštavaju rezanje emisija stakleničkih plinova za 75 posto do 2030 i slično. Štoviše, osnivač Facebooka notorni Mark Zuckerberg otvoreno je kritizirao predsjednika Trumpa zbog napuštanja Pariškog sporazuma. Pa kako onda pomiriti ovo naizgledno proturječje?

Tehnološke kompanije iskoristile su studentsku konferenciju da pošalju poruku regulatornim tijelima koja sve više govore o njihovu reguliranju: ako ih se prisili da biraju između zaštite vlastitih profita (što je moguće samo ako i dalje ostanu neregulirane) i klimatskih promjena, izabrat će vlastite profite čak i pod cijenu civilizacijskog kolapsa. Novinarka portala Mother Jones, Stephanie Mencimer, izvještava kako je Google na konferenciji održao dva panela, jedan pod nazivom: “Zašto je nužno braniti inovacije za koje nisu potrebne dozvole?” i “Hoće li vlada dozvoliti da internet i dalje ostane sjajan? Propitivanje regulatornih prijetnji na mnogim frontovima”. Mencimer smatra da je sudjelovanje Facebooka, Googlea i Microsofta na ovoj konferenciji razotkrilo njihove prave namjere, a to je onemogućavanje vlade da ih regulira. Pritom ističe da se radi o brutalnom licemjerju te da je Google otišao toliko daleko da je svoje panele objasnio kao “zalaganje Googlea za snažne tehnološke zakone”. Nakon kontroverze koju je ovo izazvalo u SAD-u kompanije su se pokušale obraniti kazavši da financiranje jednog aspekta ove konferencije ne znači da opravdavaju cijelu agendu ili da se slažu s drugim sponzorima. Međutim, ako se u obzir uzme cijela konstelacija kao i koliko se aktivizma može odraditi s 45.000 dolara koliko su ove kompanije dale LibertyCon-u konferenciji organiziranoj oko nijekanja klimatskih promjena, onda je potpuno irelevantno što tehnološki giganti imaju za reći, budući da se ne može vjerovati njihovim riječima već tek djelima.