politika
Srbija
vijest

“Veliki” obračun s kriminalom: većina već na slobodi

Foto: AFP / Koča Sulejmanović / Ilustracija

Tjedan dana nakon što je srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na tiskovnoj konferenciji slavodobitno izjavio kako je netom provedena akcija protiv skupina organiziranog kriminala “poruka svima koji se bave organizovanim kriminalom da ćemo te ljude progoniti na svakom mestu”, KRIK je prikupio informacije iz kojih je jasno da su dvije trećine uhićenih u spomenutoj akciji već pušteni na slobodu, dok se protiv više od jedne trećine njih neće uopće provoditi postupak.

Podatke KRIK-u do sada je dostavilo 58 od ukupno 84 ureda tužitelja i prema njihovim odgovorima diljem Srbije uhićeno je 140 osoba od kojih se njih tek 48 još uvijek nalazi u pritvoru. KRIK navodi kako podaci koje su zaprimili pokazuju “da akcija nije preterano uspešna”. U organizaciji su također zaključili kako “nije tačno ono što je ministar rekao – da su rasvetljena ‘najteža krivična dela’, jer je najviše krivičnih prijava podneto osnovnim tužilaštvima, koja se bave blažim krivičnim delima”. Predviđene kazne zatvora za blaža kaznena djela su do 10 godina zatvora. Ozbiljnost izjava ministra policije posebno je poljuljana kada se pokazalo da Tužiteljstvo za organizirani kriminal i specijalizirano za postupke protiv pripadnika kriminalnih klanova nije ni sudjelovalo u akciji.

Bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova Božo Prelević za KRIK je bio dosta kritičan prema akciji za koju kaže da kao i sve slične akcije iz prethodnih godina, ima sličan rezultat: “Vi praznite neke fioke i objavite to u medijima. I tu se za njih akcija završila, jer cilj akcije nije da se suzbije kriminal, nego da se u medijima pokaže da policija nešto radi. I to se završava medijski.” Na pitanje zašto u akcijama nije sudjelovalo tužiteljstvo za organizirani kriminal kazao je kako taj ured “zahteva da se na nekom predmetu radi duže, studioznije, da se pohvataju ozbiljne grupe i tako dalje. Ono ne služi za te ’vikend akcije’.”

KRIK na kraju zaključuje kako ovo nije bila sveobuhvatna akcija protiv kriminala već obračun države samo sa škaljarskim klanom i njihovim suradnicima. S druge strane iz kavačkog klana nije uhićen nitko, što je ministar Stefanović objasnio time da škaljarski klan intenzivnije djeluje u Srbiji. S druge strane neki srpski mediji tvrde da kavački klan ima jake veze u policiji što je ministar prokomentirao kao “besmislene teorije“.