društvo
Albanija
vijest

Albanski novinari protiv cenzure

Foto: AFP / Gent Shkullaku

Nekoliko novinarskih udruženja i organizacija za zaštitu ljudskih prava održalo je konferenciju za novinare u petak u Tirani. Povod za konferenciju, kako prenosi BIRN, bio je jedan izričiti zahtjev: navedene organizacije traže od albanskog premijera Edija Rame da povuče iz procedure dva zakonska prijedloga čiji je cilj regulacija internetskih medija. Smatraju da ti prijedlozi zakona neće biti efikasni u suzbijanju govora mržnje i lažnih vijesti, a čemu bi navodno trebali služiti.

Zakonom bi se trebao osnovati registar internetskih medija koji bi bili podložni kaznama ili blokiranju pristupa ukoliko bi se pritužbe na njihov rad pokazale točnima. O tim bi pritužbama trebalo odlučivati “Vijeće za pritužbe”, a pravne mehanizme na raspolaganju za ukidanje i kažnjavanje internetskih medija imali bi i Porezna uprava i Vijeće za audiovizualne medije. Međutim, procedure kojim bi se penalizacija odobravala i vršila sasvim su nejasne i zapravo se mogu tretirati kao diskretna odluka vlasti.

Zato su na konferenciji novinarska udruženja i ljudskopravaške organizacije naglasili da nacrti zakona predstavljaju korak nazad u zaštiti medijskih sloboda u Albaniji. Prema njihovoj procjeni, novi zakoni bi samo osnažili već postojeću cenzuru i auto-cenzuru u tamošnjim medijima. S obzirom na to da su kriteriji procjene “legalnosti” sadržaja sasvim nejasni, lako se može izvući zaključak da se oni u prvom redu oslanjaju na političku moć.

Važnost zadržavanja kakve-takve slobode izražavanja na Internetu još je naglašenija ako se zna da je albansko televizijsko tržište potpuno pod stranačkom kontrolom. Kako se navelo na konferenciji, televizije u državi funkcioniraju isključivo kao prerađivači sadržaja koji su proizvele PR službe političkih stranaka.