politika
vijest

Ubojstvo gradonačelnika Gdanjska: huškanje ima posljedice

Foto: AFP / Janek Skarzynski

Pet sati trajala je operacija nad Pawełom Adamowiczem. Svih pet sati, cijela Poljska je čekala vijesti. A onda je jučer konačno objavljeno da je gradonačelnik Gdanjska preminuo od posljedica ranjavanja nožem. Večer prije, dok je držao govor na humanitarnom koncertu, na pozornici ga je napala jedna osoba i zadala mu teške ozlijede. Nakon što je odvezen u bolnicu, velik dio građana prijavio se i stajao u redu da bi donirao krv. Adamowicz je naime gradonačelnik šestog najvećeg poljskog grada već 20 godina.

No nisu se samo ljudi u Gdanjsku zabrinuli zbog ovog ubojstva. Ono je privuklo pažnju cijele zemlje, a o Adamowiczu su vrlo oprezno i s puno simpatija pričali i iz vlade, unatoč činjenici da je on do nedavno bio istaknuti predstavnik najveće opozicijske stranke. Razlog za to nije samo ljudski, već i politički. Naime, Adamowicza je napao 27-godišnji građanin koji je sam svoj čin identificirao kao političko ubojstvo, odnosno osvetu opozicijskoj Građanskoj platformi, za koju je ustvrdio da ga je “zatočila” i “mučila”.

Kako se ispostavilo, napadač je osoba s psihičkim problemima koja je nedavno izašla iz zatvora. No Adamowicz očito nije slučajna žrtva. On je već duže vrijeme meta desničarskih krugova, osobito tabloida koji su ga zbog njegovog zagovora tolerancije i prava manjina identificirali kao neprijatelja nacije. Kada su jučer deseci tisuća Poljaka diljem zemlje izašli na ulice protiv mržnje, poljska se vladajuća ekstremna desnica s pravom zabrinula da bi događaji mogli za njih imati i političke posljedice.