politika
Makedonija
vijest

Zaev završio trgovinu: Sobranje izglasalo Zakon o amnestiji

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Čak 95 zastupnika makedonskog Sobranja (od ukupno 120 članova) koji su tog dana prisustvovali sjednici glasalo je za Zakon o amnestiji kojim su pomilovani prošlogodišnji napadači na makedonski parlament najvažniju instituciju demokratskog društva.

Zakon o amnestiji parlamentarnih nasilnika drugi je dio političke trgovine koju je Zaev obećao u zamjenu za glasove parlamentarnih zastupnika o promjenu imena zemlje, inače kontroverzne teme za VMRO-DPMNE zastupnike koji bez obećanja amnestije nikad ne bi glasali za prijedlog Vlade koja ih je uz pomoć naroda na ulicama maknula s vlasti nakon desetogodišnje vladavine. Da se radi upravo o trgovini, a ne načelima jasno je iz informacije da su ranije tog dana odbačeni amandmani koji bi od tog terorističkog čina amnestirali sve sudionike. Usprkos odbacivanju amandmana VMRO-DPMNE-ovci glasali su za Zakon, odnosno za vlastitu amnestiju, žrtvujući pritom pijune, lojalne obične članove svoje stranke bez čije pomoći ne bi mogli izvesti napad na Sobranje.

Da stvar bude gora, ideja o ovom zakonu potekla je od osam članova VMRO-DPMNE-a koji su u oktobru glasali za promjenu imena, a čak troje od njih sudjelovalo je u njegovoj izradi. Ista trojica sudjelovala su u napadu na parlament i trenutno se nalaze pod istragom.

Prema tom zakonu, pravo zatražiti amnestiju imaju osobe koje nisu sudjelovale u organizaciji samog napada i koji nisu osobno sudjelovali u njegovoj izvedbi. U Zakonu stoji kako amnestiju ne mogu zatražiti osobe koje su počinile fizičko nasilje, koje su nosile maske na licima i nasilno postupale, zatim osobe koje su bile naoružane i službene osobe koje su prekoračile svoje službene ovlasti i narušile svoj profesionalnu ulogu. O onima koji zatraže amnestiju odlučivat će se na sudu.

Za napad na parlament koji se dogodio 27. aprila 2017. godine trenutno su optužene 33 osobe. Napad je okarakteriziran kao terorističko djelo protiv nacionalne sigurnosti, a u njemu je ozlijeđeno 100 ljudi, no državno odvjetništvo i dalje drži istragu otvorenom te ne isključuje mogućnost novih optužnica.