politika
Makedonija
vijest

Zatvorenici “pakla za siromašne” traže amnestiju

Foto: AFP / Robert Atanasovski

U najvećem makedonskom zatvoru, Idrizovu, stotine zatvorenika već drugi dan štrajka glađu. Prema šturim podacima koje u javnost pušta uprava kaznionice, radi se o 600 zatvorenika koji traže amnestiju. Idrizovo je već nekoliko puta privuklo pažnju svjetske javnosti kao “najgori zatvor na Balkanu”, a konkurencija u tom polju nije slaba. Prije nešto više od godinu dana, premijer Zoran Zaev obećao je poboljšanja i izjavio kako se “srami” situacije u Idrizovu. No otad se nije ništa promijenilo.

Ipak, nisu ti uvjeti sami po sebi, pa čak ni iznevjerena obećanja Zaeva, bili ono što je potaknulo ovaj zahtjev za amnestijom. Zatvorenici oslobađanje traže zbog ravnopravnosti. Naime, premijer je u više navrata obećao da će pružiti amnestiju batinašima bivše vladajuće, a sada opozicijske stranke VMRO-DPMNE, koji su u travnju upali u Sobranje i napali dio političara u pokušaju da spriječe pad svoje stranke s vlasti. Zaev se nada da će amnestijom tim nasilnicima udobrovoljiti dio VMRO-a i nagovoriti ih da glasaju za promjenu imena države.

I dok se pred očima javnosti odvija ova pravosudno-politička trgovima, šesto zatvorenika u Idrizovu se pita jesu li oni isključeni iz amnestije samo zato što nisu počinili kazneno djelo u korist političke stranke. Stvar je tim gora što su makedonski zatvori, kao i zatvori većine zemalja u regiji, puni onih koji “ležanjem” odrađuju neku novčanu kaznu koju nisu mogli platiti ili su pak osuđeni zbog nekog sitnog imovinskog delikta na koji su bili prinuđeni zbog siromaštva.