društvo
Hrvatska
vijest

Kriminalizacija pomaganja izbjeglicama u Hrvatskoj

Foto: Gabriel Tizón / No Name Kitchen / Fotografija snimljena u augustu 2018. negdje na području BiH, Hrvatske ili Slovenije / Ilustracija

Razlike policijskog “stila” odnošenja prema migrantima između hrvatske i primjerice, mađarske policije, sve su manje, čini se. Iako će vam hrvatska policija to indignirano zanijekati, ostatak Europe će potvrditi: hrvatska policija nasilna je prema migrantima. Pisali su o tome mediji na drugim jezicima. Npr. možda ne znate, ali britanski zakoni o kleveti najstroži su na svijetu, a javni interes kod njih je teže dokazati nego kod nas. Stoga za sve što objavljuju, moraju imati izrazito čvrste papirnate dokaze. Kada onda britanski Guardian prenese podatak organizacije No Name Kitchen, o tome kako se u Hrvatskoj događa 50 do 100 “pushbackova” tjedno – ta je informacija kredibilna. Baš kao što je kredibilno i da čak 60 do 70 posto migranata pretrpi “policijsko nasilje”. Najčešće im pritom razbijaju mobitele i oduzimaju gotovinu. Brojne fotografije potvrđuju svjedočanstava izbjeglica, dok policijsko ponašanje opravdavaju tek lažne vijesti, dakle neistine, ciljano puštene u medijski prostor sa svrhom dezinformiranja javnosti.

Jedna od organizacija koja se pitanjima azila i migracija bavi još od perioda kad su u Hrvatskoj migracije još uvijek bile percipirane kao pitanje domaćih odlazaka, a ne tuđih dolazaka, Centar za mirovne studije, izgubio je pristup prihvatilištima migranata. CMS-u je onemogućen ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila. Produženje sporazuma o suradnji odbijeno je organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama već 15 godina, upozorili su predstavnici Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak 12. studenog ispred Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu.

Neuvjerljiv MUP

Neuvjerljivo objašnjenje MUP-a za takvu odluku su navodni nedostatak fizičkog prostora u kojem bi se aktivnosti mogle odvijati te tvrdnja kako ima dovoljno drugih angažiranih organizacija u prihvatilištima.

Radi se pritom o najprofesionalnijoj organizaciji za područje ljudskih prava koja ovim temama pristupa ne samo iz jednog aspekta, kao što to čine ostale organizacije koje imaju pristup prihvatilištima, već iz svih. Centar za mirovne studije već 15 godina radi ne samo na pravnoj, medicinskoj, ili humanitarnoj pomoći izbjeglicama. Upravo suprotno, azilantima i tražiteljima azila pristupaju pomažući im u svim aspektima potrebnima za normalizaciju života u drugoj zemlji. Osim što im pomažu pravno, medicinski, sa stanovanjem, sa prehranom, uče ih jezik, pokušavaju im pomoći u pronalasku posla, članovi ovog NGO-a i njihovi volonteri zapravo provode vrijeme s izbjeglicama i trude se integrirati ih u društvo, prihvatiti ih kao zaista – dobrodošle.

Sve je to što CMS radi policiji bilo super prihvatljivo, pogotovo dok su se suradnjom s CMS-om mogli prikupljati politički bodovi, posebno oni koji se zbrajaju na razini Europske unije. No, nakon smrti nesretne djevojčice Medine na željezničkoj prugi između Hrvatske i Srbije, CMS je prijavio policiju, stoga se taj slučaj sada nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

Političke odluke

Predstavnica CMS-a istaknula je da organizacija smatra kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama.

Iz CMS-a kažu kako je u posljednje dvije godine CMS jedna od organizacija koje javno upozoravaju na onemogućavanje pristupa sustavu azila izbjeglicama i ilegalna protjerivanja te se uz udrugu Are You Syrious? aktivno zalaže za procesuiranje odgovornih u slučaju smrti djevojčice Madine, koji direktno inkriminira MUP i koji se trenutačno nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

Ova situacija zadobiva sasvim nove dimenzije ako se svemu kazanome pridoda i činjenica da je CMS sekularna organizacija, dok se među organizacijama koje i dalje imaju pristup prihvatilištima nalazi veliki broj religijskih organizacija. Nitko ne sumnja da ove zajednice dobro odrađuju svoj humanitarni ekumenski posao, no ipak trend gubljenja sekularnog prostora u korist religijskih zajednica i organizacija započet je u Hrvatskoj odavno, policija mu je sada i službeno dala zeleno svjetlo. Organizirati toliki broj otpora javnosti koliko je potrebno da bi se zaustavili svi štetni trendovi u Hrvatskoj nemoguće je. Sužavaju se godinama već sva moguća liberalna prava i prostori, stoga ni ova odluka policije već odavno nije šok – tek nešto očekivano…

Bilten će nastaviti pisati o ovoj temi, idući tjedan pročitajte intervju Igora Lasića s aktivistkinjom Milenom Zaović iz ‘Are You Serious?’.