rad
Srbija
vijest

Strana investicija ili dogovoreni brak?

Foto: AFP / Armend Nimani

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je posjetio gradilište tekstilne tvornice Eurotay u Adranima kod Kraljeva. Pritom je održao i govor kojim se obratio prisutnima, kao i cjelokupnoj javnosti. Iz govora smo saznali kako će u svakodnevnoj političkoj praksi i retorici izgledati primjena novog Zakona o inspekcijskom nadzoru koji bi trebao na snagu stupiti do kraja ove godine. O nacrtu novog Zakona smo pisali krajem prošlog mjeseca: radi se zapravo o obustavi primjene zakona jer će poslodavcima biti ostavljeno na savjest da sami procijene provode li zakone ili ne.

Na tom tragu, Vučić je “upozorio” investitore iz Turske da budu “fini i ljubazni prema ženama” koje će mahom tamo raditi. Navodno će se u tvornici otvoriti 2.500 radnih mjesta. Predsjednik Srbije se zatim i zahvalio investitorima na tome što neće zaposliti samo mlade žene već i one starije od 40 i 50 godine. Dodao je da se radi o vrijednim ženama koje će pokazati lojalnost kompaniji. Na koncu je i “zaprijetio” turskim investitorima: “Vi Turci što ste dovedeni, da vodite računa o našim ženama, da budete fini i ljubazni prema njima! Jeste li me čuli, Turci? Da vodite računa! To su divne, dobre žene, porodične, koje žele da vredno rade kako bi napravile budućnost za sebe i svoje porodice.”

Dakle, o poštovanju radnih prava i uvjeta rada više neće odlučivati inspekcijski nadzor – ako ga Turci sami ne pozovu – već obzir investitora prema prijetnji ili molbi, teško je razlučiti, srpskog predsjednika. A očito je da će i sindikalno organiziranje u tvornici biti u najmanju ruku sabotirano. A kako se radi uglavnom o radnicama, Vučić im je šovinistički preventivno oduzeo bilo kakvu svijest, uključujući radničku i političku. Samo budite fini i ljubazni i one će sve otrpjeti. Naime, lojalne su: to su “naučile” u porodici, a i izostanak drugih radnih mjesta im ne ostavlja previše prostora za postavljanje pitanja.

Sva silna halabuka o modernizacijskom impulsu stranih investicija svela se zapravo na predmodernu transakciju: Vučić je u maniri strogog, ali poštenog srpskog domaćina isporučio više od 2.000 žena turskom ženiku i zatražio od njega da se prema njima ophodi “fino i ljubazno”. Dakle, strane investicije nisu ništa drugo nego dogovoreni brak s likvidiranim obiteljskim zakonom. Valja još samo saznati koliki je miraz Vučić spremio Turcima u obliku subvencija.