politika
vijest

Bijeg kapitala

Foto: AFP / Paul Ellis

Već smo dobrano navikli na komentatorske reflekse: svaka politička pojava koja odudara od “ekstremnog centra” etiketira se kao populizam. To, dakle, vrijedi i za pojave s desna i za one s lijeva. Obje navodno ugrožavaju institucije liberalne demokracije i zabrinjavaju tankoćutna tržišta. Ta neposredna aplikacija teorije totalitarizma nastoji ljevicu i desnicu strpati u isti koš.

Da je riječ o sasvim promašenoj interpretaciji možda najbolje govori primjer iz Velike Britanije. Postoji, dakako, i cijeli niz drugih primjera koji taj okvir tumačenja političkog svijeta čine izlišnim, ali najuvjerljiviji je uvijek onaj vezan uz ponašanje kapitala, tj. njegovih vlasnika i predstavnika. Prema izvještaju Financial Timesa, Veliku Britaniju je zahvatio zamjetan trend: sve više najbogatijih stanovnika nastoji svoju imovinu izvući iz države. A sve zbog straha od laburističke vlade na čelu s Jeremyjem Corbynom.

Naime, među britanskim financijašima i kapitalistima sve je raširenije uvjerenje da će se trenutna konzervativna vlada pod vodstvom Therese May raspasti uslijed pregovora oko Brexita. Također, smatraju da bi u tom slučaju pobjedu na prijevremenim izborima odnijeli laburisti. Premda se Brexit predstavlja često kao neminovna katastrofa, čini se da taj rasplet po sebi ne mori previše vladajuću klasu. Kako saznaje Financial Times u razgovoru s menadžerima fondova i pravnim predstavnicima vlasnika kapitala, njih puno više brinu najavljene Corbynove mjere u slučaju preuzimanja vlasti.

Zato se sve intenzivnije otvaraju investicijski računi i sele sjedišta kompanija u porezno “prikladnije” zemlje. A što ih brine kod Corbyna? Povećanje poreza i možebitno uvođenje kontrole nad kretanjem kapitala. Povijesna ironija je u tome da su Corbynove politike skromnije od onih koje su oblikovale “zlatno doba” europskog kapitalizma nakon Drugog svjetskog rata. Bez obzira na to, dvije važne lekcije smo naučili iz ovog primjera.

Prva: teško da možemo pričati o demokraciji kad šačica najbogatijih odlučuje o kretanju novca i investicijama.

Druga: kad ste zadnji put čuli da kapital bježi iz zemlje zato što postoji mogućnost da desnica osvoji vlast? Ako je išta demonstriralo jalovost teorije populizma onda je to ponašanje britanskih bogataša.