politika
vijest

Naci-teroristi u pritvoru

Foto: AFP / Odd Andersen

Jedno od ključnih obilježja desničarskih nereda, zapravo pogroma, u njemačkom gradu Chemnitzu krajem osmog mjeseca bila je skoro pa nezainteresirana reakcija policije. Ili je nije bilo dovoljno ili je reagirala prilično nevoljko: što na izravno nasilje što na nacističko salutiranje. I dok su neki takvu reakciju pripisivali organizacijskim manjkavostima i iznenađenosti eskalacijom nasilja, mnogi su je procijenili kao barem donekle svjesnu i planiranu.

Sumnju u nevoljkost pravosudno-represivnog aparata da se obračuna s ekstremnom desnicom dodatno je potvrdila izjava šefa njemačke tajne policije, tj. Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka, Hans-Georga Maaßena. Po njegovoj interpretaciji, na snimkama iz Chemnitza se ne vidi da nacisti napadaju strance. Takav je stav doživio brojne osude i doveo do ozbiljne krize vladajuće koalicije. Angela Merkel je bila prisiljena na kompromis: Maaßen je maknut s pozicije, ali je prebačen na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Na skrb kod ministra Horsta Seehofera iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) koji se posljednjih mjeseci profilirao kao glavni politički oponent kancelarki.

No, čini se da su se dogodili pomaci u tretmanu nacista iz Chemnitza. Prema jučerašnjoj izjavi javnog tužitelja Petera Franka, po sudskom nalogu policija je uhitila šest njemačkih državljana između 28 i 30 godina koji su se tako u pritvoru priključili “kolegi” uhićenom još 14. rujna. Osim što ih je većina sudjelovala u rasističkim napadima u Chemnitzu, sumnjiči ih se za stvaranje terorističke organizacije. Navodno joj je ime trebalo biti “Revolution Chemnitz”, a glavni indikator takvog smjera razvoja, pored ostalih, otkrivena je namjera nabavljanja poluatomatskih pušaka.

Svi uhićeni su pripadnici neo-nacističke huliganske scene na području oko Chemnitza i zapravo se smatraju istaknutijim figurama tog miljea. Također, istraga je pokazala da su napad pripremali za sutra, 3. listopada, na nacionalni praznik kojim se slavi obljetnica njemačkog ujedinjenja. Što se tiče daljnjeg postupanja, optuženici će se uskoro pojaviti pred sucem koji će odlučiti ostaju li u pritvoru ili ne. Valja sačekati pravosudni epilog i političke reakcije, ali optužbom za terorizam barem se postavljaju drukčiji okviri razumijevanja situacije. Drugim riječima, ugrožava se prevladavajuća percepcija po kojoj monopol na terorizam imaju samo oni akteri s islamskim predznakom.