politika
vijest

Ubojice slovačkog novinara pronađene, ali slučaj nije razriješen?

Foto: AFP / Joe Klamar

Prema podacima koje je nedavno objavilo slovačko tužilaštvo, policija je uspjela identificirati i uhapsiti osobe osumnjičene za ubojstvo istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove partnerice Martine Kušnírove. Podsjetimo, Kuciak i Kušnirova ubijeni su u svom seoskom domu pedesetak kilometara istočno od Bratislave u veljači ove godine. Ubojstvo je izvedeno u profesionalnom mafijaškom stilu, a do njega je došlo nakon što je Kuciak primio više prijetnji od moćnih ljudi čije je poslove istraživao. To se osobito odnosi na porezne prijevare, kao i prijevare vezane uz zloupotrebu europskih fondova za ruralni razvoj na istoku Slovačke u koje je, osim lokalnih političara, bila uključena i zloglasna kalabrijska mafija ‘Ndràngheta.

Zbog načina na koji je ubojstvo izvedeno i priča kojima se Kuciak bavio, sumnja javnosti je odmah pala na lokalne aktere s talijanskim vezama. No policija je na početku istrage još predlagala (ili panično tražila) i druge mogućnosti koje ne bi uključivale osobe o kojima je Kuciak pisao. Međutim, reakcija javnosti bila je presnažna. Ogromni prosvjedi, navodno najveći od ranih 1990-ih, organizirani su u brojnim gradovima Slovačke, pa čak i susjedne Češke. Oni su na kraju prisilili dvoje najsnažnije inkriminiranih dužnosnika iz redova vladajuće stranke da podnesu ostavku, ali to nije smanjilo nezadovoljstvo. Ono se djelomično utišalo tek nakon što je ostavku podnio i dugogodišnji premijer Robert Fico, kojeg je, doduše, samo zamijenio vjerni zamjenik.

Neraspetljano klupko

No ništa od toga nije ubrzalo istragu. Policija je izvela nekoliko spektakularnih akcija, ali ubrzo i pustila uhapšene. Nije pomogla ni nagrada od milijun eura koliko je vlada ponudila za informacije. Prošlotjedno hapšenje četiri osobe trebalo bi biti veliki korak prema kažnjavanju odgovornih – barem je tako ustvrdila policija. Navodno je uhvaćena osoba koja je pucala (bivši policajac i vlasnik dućana zdrave hrane), njegov vozač, posrednica i naručitelj. Svi oni navodno su radili za Mariána Kočnera, “kontroverznog poduzetnika” s talijanskim vezama koji je već u pritvoru po drugoj optužnici. No otvoreno ostaje pitanje hoće li sve stati na njima.

Naime, s obzirom na to da se radi o prijevari s europskim fondovima koje izvodi jedna od najvećih kriminalnih mreža na svijetu, očito je da se slučaj ne tiče samo lokalne slovačke korupcije i tajkuna povezanih s političarima. Čišćenje slovačke političke scene vjerojatno će zadovoljiti tamošnju javnost i političke komentatore, ali teško da će do kraja razmrsiti klupko nejednakog razvoja, poreznih utaja i privatne pljačke razvojnih fondova EU koje naposljetku stoji iza dvostrukog ubojstva u slovačkoj provinciji.