politika
vijest

Europski fondovi – mafijaška igračka?

Foto: AFP / Stringer

Ni više od četiri mjeseca nakon ubojstva slovačkog novinara Jána Kuciaka i njegove partnerice Martine Kušnírove – koja je vjerojatno bila tek kolateralna žrtva – još uvijek nitko nije formalno optužen za to zlodjelo. Podsjetimo, Kuciak i Kušnírová ubijeni su u svom domu u selu Veľká Mača kod Trnave krajem veljače ove godine hicima iz pištolja, u “profesionalnom stilu”. Takva smrt nametala je samo jedan odgovor na pitanje zašto su ubijeni: to je moralo imati veze s njegovim pisanjem. Naime, dvadesetsedmogodišnji Kuciak bio je novinar portala Aktuality.sk i istraživao je veze lokalnih političara iz vladajuće stranke na istoku Slovačke sa zloglasnom talijanskom mafijom ‘Ndranghetom.

Nesposobnost vlade da uvjeri stanovništvo da nema nikakve veze s tim događajem izazvala je golemu političku krizu. Tijekom ožujka, organizirani su prosvjedi diljem zemlje u kojima je sudjelovalo više desetaka tisuća ljudi. Popularnost dotad neprikosnovenog premijera Roberta Fice naglo se survala. Sve to prisililo je na ostavku prvo njegove suradnike, a onda i samog premijera. On je krajem ožujka zamijenjen Petrom Pellegrinijem, dužnosnikom vladajuće stranke koji je bio prihvatljiviji koalicijskim partnerima i predsjedniku republike. Tada se su najavljivali veliki zaokreti, u međuvremenu je ponuđena i nagrada od milijun eura za informacije, ali ništa nije doprinijelo rješenju slučaja.

Otimanje zemlje

Talijanski državljani koji su se spominjali u Kuciakovom tekstu kao mogući pripadnici ‘Ndranghete nakratko su uhićeni, ali i oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Naposljetku ih je Slovačka izručila Italiji, zbog nepovezanih kaznenih djela, poput trgovine drogom. Ova djela su načelno nepovezana s ubojstvom u Veľkoj Mači jer se kalabrijska mafija u Slovačkoj, po svemu sudeći, bavi sasvim drugim tipom biznisa – europskim poljoprivrednim subvencijama. Naime, s obzirom na to da istok zemlje spada u službeno podrazvijena područja koja imaju prava na posebne potpore iz europskih fondova, tamošnje poljoprivredno zemljište iznenada je postalo izrazito atraktivno za strane investitore. Uključujući i one iz Kalabrije.

Pomama za zemljom dobila je takve razmjere da je DW ponašanje investitora nazvao otimačinom zemlje. Koristeći nefunkcionalnost slovačkog pravosuđa i potkupljivost lokalnih vlasti, novoregistrirane firme preuzimaju zapušteno ili nezapušteno zemljište i na ime njega dobivaju nacionalne i europske subvencije. Pritom ne prezaju ni od krivotvorenja dokumenata te prijetnji ili prebijanja seljaka koji su u postupku ostali bez svoje zemlje. Sve ovo događa se već godinama, ali dosad nije izazivalo reakciju nadležnih, bilo na Slovačkoj ili razini Unije. Tek je ubojstvo u Veľkoj Mači prisililo sve da se angažiraju oko ovog pitanja, no ništa se zasad nije dramatično promijenilo.

Iako su formalno osnovana tijela koja bi trebala istražiti otimanje zemlje i prijevare sa subvencijama u istočnoj Slovačkoj, ona još nisu dale nikakve osobite rezultate, slično naposljetku istrazi ubojstva. U osnovi je, uostalom, riječ o istom problemu. Tražiti pravdu za Kuciaka i Kušnírovu znači ne samo otkriti njihove ubojice, nego i razmrsiti zašto su zapravo ubijeni, odnosno kako je fond koji je tobože trebao ujednačiti stupanj razvijenosti u različitim dijelovima EU postao igračka mafije. A istok Slovačke umjesto zapadu Europe približio talijanskog jugu.