rad
Srbija
vijest

Ozakonjenje bezakonja

Foto: naled.rs

Da je Vlada Republike Srbije krajnje fleksibilna kad je riječ o provedbi zakona koji se tiču poslodavaca odveć je poznato. Dovoljno je prisjetiti se samo primjera Železare Smederovo. Nakon što su kineski investitori preuzeli Železaru požalili su se na neadekvatan Zakon o radu, Vlada je uskočila tako da im je omogućila iznimku u lakšem nametanju radnih obaveza. No, izgleda da je Vlada sad napravila korak dalje i od iznimke napravila zakon.

Naime, u pripremi su izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru. Jedna od novina je i birokratska inovacija: mehanizam subjekat od povjerenja. To ne znači ništa drugo nego da će Vlada određenim subjektima, poslodavcima, dopustiti da posluju bez nadzora. Kako je pojasnio Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, uvodi se institut “samoprocjene”. Dakle, oni poslodavci za koje država procijeni da su “dobri”, kako Ružić kaže, moći će sami procjenjivati provode li zakon ili ne.

Vrijedi još jednom ponoviti: poslodavcima će biti omogućeno da sami procijene provode li zakone ili ne. Doslovno se radi o obustavi primjene zakona. Bez obzira što će biti prisutan i farsičan moment: poslodavci će o tim samoprocjenama obavještavati inspekciju. I sve se to događa u periodu u kojem radnici gotovo na tjednoj razini ginu na radnim mjestima, posebice gradilištima. Međutim, sve nas to ne treba čuditi ako znamo tko je sudjelovao u procesu izrade tih izmjena i dopuna.

Ključna figura, kao i u brojnim procesima izrade zakona u Srbiji, je NALED. O njima smo već pisali, riječ je zapravo o udruženju poslodavaca koje djeluje pod krinkom platforme civilnog društva. Ono što valja naglasiti jest da se sve to provodi sasvim javno. Prošli je tjedan u Beogradu održana 14. sjednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor na kojoj su Ružićevo ministarstvo, NALED i Europska banka za obnovu i razvoj potpisali ugovor o dvogodišnjem produžetku suradnje na razvoju Jedinici za podršku Koordinacionoj komisiji.

Sažeto rečeno: država je omogućila poslodavcima da pišu zakon kojim će biti izuzeti od poštivanja zakona. Zvuči kao loša komedija apsurda, ali kao što vidimo na brojnim primjerima poginulih radnika: zapravo je riječ o tragediji.