politika
vijest

Prljavo rublje njemačkih tajnih službi

Foto: AFP / Bernd von Jutrczenka / Maaßen i Seehofer

Velika koalicija u Berlinu već se nekoliko mjeseci ozbiljno klima. Kancelarku Angelu Merkel “slijeva” pritišću njezini koalicijski partneri socijaldemokrati, a “zdesna” bavarska sestrinska organizacija njezine vlastite stranke pod vodstvom ministra policije Horsta Seehofera. Nigdje te tenzije nisu vidljivije nego na pitanju migracija. Seehofer, koji je i ranije pripadao desnom rubu kršćanske demokracije, dodatno je zaoštrio svoju ksenofobnu retoriku uoči izbora koji se u Bavarskoj održavaju sredinom sljedećeg mjeseca. Prije svega iz straha od gubitka vlasti u toj saveznoj zemlji kojom njegova stranka vlada od 1946. godine. Najopasniji izazivač im je ultradesna Alternativa za Njemačku (AfD), koja svoju popularnost posljednjih godina temelji na normalizaciji ksenofobne paranoje u njemačkom javnom prostoru.

Pomalo neočekivano, taj se sukob oko migracija posljednjih dana prelamao preko njemačke tajne policije, odnosno Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka (Verfassungsschutz). Njezin je šef Hans-Georg Maaßen jučer dobio otkaz nakon bizarnog incidenta koji je mnogima služio kao zvono za uzbunu. Sve je počelo prosvjedima u Chemnitz, koje je organizirala ulična ekstremna desnica povodom ubojstva jednog njemačkog državljanina kubanskog porijekla za koje su bile osumnjičene osobe iračkog i sirijskog porijekla (jedna od njih je u međuvremenu oslobođena svih sumnji). Iako su prosvjedi organizirani na temelju lažnih glasina i bili su izgovor za nasilje rasističkih bandi, na njima je ipak sudjelovao i velik broj građana koji se ranije nisu smatrali bliskima ekstremnoj desnici.

Duga povijest

Sve to potaknulo je brojne osude u zemlji i inozemstvu, kao i masovne antifašističke prosvjede. No jedna osoba očito nije bila osobito zabrinuta time što se događalo u Chemnitzu, a to je bio upravo Maaßen, čovjek kojem je briga zbog rasta snage ekstremne desnice u opisu posla. On je, naime, u intervjuu desničarskom tabloidu Bild izrazio sumnju u to da su stranci napadani u Chemnitzu, iako o tome postoje brojni medicinski i video dokazi koje nije ni na koji način osporio. Time je i više nego jasno “namignuo na desno oko”, odnosno izrazio suptilnu podršku rastu ksenofobije. Da stvari budu gore, naknadno je objavljeno i da je šef tajne policije davao obavještajne podatke članovima AfD prije nego su oni postali dostupni javnosti. To je odmah potaknulo zahtjeve da se Maaßen otpusti, ali on je dobio zaštitu nadležnog ministra – vođe bavarskih kršćanskih demokrata Seehofera.

Spor u vladajućoj koaliciji naposljetku je okončan tako da je Maaßen samo razriješen dužnosti i postavljen na novu u ministarstvu policije, gdje ima veću plaću. Stoga nitko nije siguran je li riječ o kazni ili promaknuću. Cijeli incident baca novo svjetlo i na ranije veze Verfassungsschutza s ekstremnom desnicom, uključujući i terorističku grupu pod nazivom “Nacionalsocijalističko podzemlje” koja je odgovorna za ubojstvo desetero ljudi. Iako je u istrazi i kasnijem suđenju utvrđeno da su među stotinama njezinih jataka i financijera bili i tajni policijski agenti, taj dio priče nikada nije do kraja razjašnjen, jer se smatralo da ugrožava državnu tajnu. Kao što je dobro poznato, za neke je državne tajne najzdravije da što prije izađu u javnost.