rad
Hrvatska
vijest

Sindikati protiv Indexa

Foto: AFP / Denis Lovrović

Sindikati javnih službi održali su prošli četvrtak konferenciju za novinare na kojoj su javnosti pojasnili pozadinu svog zahtjeva prema Vladi RH. Oni od Vlade zahtijevaju što žurnije otvaranje pregovora o osnovici plaća u javnim službama. U slučaju izostanka odgovora, kreću u štrajk. Nužnost otvaranja pregovora i povećanja osnovice pojasnili su podacima o niskim razinama plaća, kroničnom nedostatku radnika u pojedinim sektorima i činjenicom da ekonomija ostvaruje nekakav rast i da se državni proračun nalazi u suficitu.

Također su istaknuli da povećanje osnovice ne predstavlja samo njihov neposredan interes, već i interes svih građana koji se koriste uslugama javnog sektora. Dok je državna agencija HINA korektno predočila njihov zahtjev i pojašnjenja, nisu svi mediji bili profesionalni u prenošenju teksta. Kao što se moglo očekivati, sramotnim intervencijama se istaknuo portal Index.hr koji je članak naslovio “Uhljebi prijete štrajkom 🙂 Bi li itko uopće primijetio da ne rade?”. Ovaj smajlić nije tipfeler, zaista se nalazi u naslovu.

Sindikati su na ovo oštro reagirali dopisom svim članovima Sindikata javnih službi u nadi da će ih ovakvi napisi dodatno motivirati na pritisak i akcije. U samoj reakciji Sindikati, s pravom, nisu štedjeli Index. Optužujući urednike i vlasnika za propagandu i prizemni huškački mentalitet nauštrb istinitog informiranja, usporedili su ih s Fox Newsom i Breitbartom. Istaknuli su i da Index svojim djelovanjem namjerno radi na stvaranju animoziteta prema skupini ljudi koja marljivo radi u korist cijele zajednice i vlastitim entuzijazmom zadržava javne usluge na kakvoj-takvoj razini u kontekstu sustavnog državnog zanemarivanja.

Na samom kraju su uredničku politiku Indexa okarakterizirali naprosto kao govor mržnje i pozvali svoje članove na bojkot tog portala. Nadajmo se da će ovakvih reakcija biti sve više jer je ovdje doslovno riječ o borbi za egzistenciju u kojoj jedna strana vodi izrazito neprijateljsku politiku.