politika
Makedonija
vijest

Gruevski u utrci s vremenom

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Pobornik Nikole Gruevskoga ispred sudnice

Bivši premijer Republike Makedonije Nikola Gruevski možda uspije izbjeći dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog nezakonite kupovine Mercedesa vrijednog 600.000 eura, ako drugostupanjski sud u Skopju ne potvrdi presudu do kraja oktobra. Tada će naime doći do zastare ovog slučaja, kodnog naziva Tenk, jer je prošlo 6 godina od počinjenja kaznenog djela (2012.).

Prema makedonskim zakonima zastara nastupa onda kada je prošlo dvostruko više vremena od počinjenja kaznenog djela u odnosu na dužinu trajanja maksimalne zatvorske kazne. U ovom slučaju maksimalna zatvorska kazna iznosi tri godine, a od počinjenja djela (2012.) prolazi evo 6. godina.

Prvostupanjska presuda u slučaju nelegalne nabavke blindiranog vozila donesena je u maju ove godine. Drugostupanjski, prizivni sud ima tri opcije na raspolaganju: potvrditi prvostupanjsku presudu, izmijeniti ju ili vratiti slučaj na početak. Ukoliko se dogodi bilo koja od opcija osim prve, odnosno potvrde prvostupanjske presude, Gruevski se može izvući iz zatvorske kazne zbog zastare jer su šanse malene da se u slučaju druge i treće opcije proces može dovesti do kraja prije početka mjeseca novembra. Ako prizivni sud pak potvrdi prvostupanjsku presudu, Gruevski još ima opciju žalbe na Vrhovnom sudu, što međutim ne odgađa izvršenje kazne, te će Gruevski završiti u zatvoru, barem nakratko.

Sistemska korupcija

Slučaj Tenk prvi je od 5 podignutih optužnica protiv bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je tom zemljom vladao 11 godina. Ukupno je kao rezultat objave ilegalnih prisluškivanja velikog broja makedonskih građana i dužnosnika (ukupno je praćeno oko 20.000 ljudi) podignuto optužnice u 18 predmeta, a protiv 94 osobe i 7 kompanija. SJO, odnosno Specijalno javno tužilaštvo u Skopju prije otprilike godinu dana izgubilo je pravo podizanja novih optužnica, kao što je bilo definirano Sporazumom u Pržinu. Sada još “samo” sve slučajeve moraju procesuirati prije isteka zastare, kao što se već događa u najbezazlenijem od svih slučajeva, Tenku.

Najzanimljiviji je slučaj Talir u kojem se Gruevskog tereti za financiranje VMRO-DPMNE-a “pranjem novaca”. Ukoliko se u potpunosti razjasni ovo bi mogao biti prvi lokalni slučaj dokazivanja sistemske korupcije i sprege politike i kapitala.

Gruevski je zemljom upravljao kao privatnom kompanijom uspostavljajući lojalne stranačke mreže u cijelom javnom i državnom sektoru. Stvorio je na taj način najbogatiju stranku u Europi s izrazito razgranatom mrežom klijentelističkih i osobnih interesnih odnosa što mu je omogućavalo dugogodišnje vladanje. Međutim, nakon dvogodišnjih protesta koji su po prvi puta ujedinili različite makedonske etnicitete, Gruevski je bio prisiljen protestima podnijeti ostavku. Protesti su se smirili tek nakon više puta odgađanih parlamentarnih izbora na kojima su ovoga puta pobijedili socijaldemokrati SDSM. Izbori su se događali pod strogom kontrolom kako ne bi bilo nepravilnosti koje bi omogućile Gruevskom još jednu pobjedu.