politika
vijest

Pogrom u Chemnitzu

Foto: AFP / dpa / Jan Woitas

Već dva dana stotine nacista otvoreno maršira gradom Chemnitzom na istoku Njemačke, salutira s uzdignutom desnicom, noseći neskriveno rasističke poruke i napada ljude za koje procijene da im koža nije dovoljno svijetla. Usred Njemačke, godine 2018. Iako nije riječ o izoliranom incidentu, već višednevnom dobro organiziranom pogromu, policija je dosad bila nesposobna ili nevoljna da stvar spriječi. Zadovoljila se time da sugerira svima koji bi nacistima mogli smetati da – ostanu kod kuće. Sve je počelo u nedjelju nakon što je – prema dosad poznatim podacima – poslije masovne ulične tučnjave na festivalu u Chemnitzu preminula jedna 35-godišnja osoba, a još dvije su ozlijeđene. Za ubojstvo su osumnjičeni Sirijac i Iračanin.

Iako je nepoznato zašto je u nedjelju došlo do te tučnjave, te unatoč tome da su po svemu sudeći svi sudionici bili migrantskog porijekla, uključujući i ubijenog i ozlijeđene, objava šturih informacija o incidentu bila je signal za početak divljanja dobro organiziranih grupa uličnih rasista, koje su na ulice izašle sa svim svojim prepoznatljivim parafernalijama. Sve je pratila sada već karakteristična kampanja laži preko opskurnih portala i “društvenih mreža”. Tobožnji “prosvjed protiv stranih kriminalaca” je organiziran u središtu grada – paradoksalno ispod goleme biste Karla Marxa – ali se brzo pretvorio u unaprijed isplaniranu kampanju nasilja. Na nju je, između ostalih, pozvao i zastupnik u federalnom parlamentu iz redova ultradesne Alternative za Njemačku (AfD), Markus Frohnmaier, koji je pozvao “narod” da stvar uzme u svoje ruke, jer ih država više ne štiti.

I država doista nije bila sposobna zaštititi narod, ali ne od izmišljenih napada izbjeglica, nego od stvarnog nasilja Frohnmaierovih batinaša. Događaji u Chemnitzu nipošto nisu prvi nacistički pogrom posljednjih desetljeća, a slični su incidenti osobito česti na istoku zemlje, u kojem ima vrlo malo ljudi migrantskog porijekla, ali je zato nezaposlenost puno veća i socijalno stanje znatno lošije nego na zapadu. No ovo je prvi puta da je nacističko nasilje dobilo otvorenu potporu članova parlamenta i dobrog dijela medija. Koliko se atmosfera posljednjih godina “udesnila” možda najbolje ilustrira činjenica da su antifašistički kontraprosvjed, na kojem se okupilo preko tisuću ljudi, brojni mediji i institucije nazvali “skupom ekstremne ljevice protiv ekstremne desnice”. I oni koji mlate “tamnije” ljude na ulici i oni koji se protive rasističkom nasilju sada su navodno jednako “ekstremni”.