politika
vijest

Izraelska agencija stoji iza antisemitske kampanje u Mađarskoj

Foto: AFP / Peter Kohalmi

Tvrtka Black Cube, registrirana u Tel Avivu, osmislila je i provela akciju usmjerenu protiv više nevladinih organizacija uoči nedavnih parlamentarnih izbora u Mađarskoj, objavili su mediji na temelju svjedočanstva bivših zaposlenika. Između prosinca 2017. i ožujka 2018. godine brojne udruge koje se bave ljudskim pravima dobile su poziv za sastanke s misterioznim donatorima koji su im nudili pomoć za njihov rad koji bi uključivao pomoć izbjeglicama. Niti jedna od udruga nije prihvatila ponudu, koja je bila i više nego sumnjiva. Dapače, mnoge od njih su te sumnjive sastanke i prijavile, između ostalih i novinarima. Sumnja je bila više nego opravdana, jer se ispostavilo da su “donatori” zapravo zaposlenici izraelske privatne tvrtke koja se bavi “obavještajnim uslugama”.

Njihov je cilj bio da snime predstavnike udruga za ljudska prava, odnosno ako je moguće njihove “kompromitirajuće” izjave, koje bi se onda koristile u izbornoj kampanji mađarske vladajuće stranke. Snimke su naposljetku i objavljene, i to paralelno u režimskom listu Magyar Idők i desničarskom Jerusalem Postu. Očekivalo se da će zaposlenici u razgovorima “priznati” kako su strani plaćenici koji žele dovesti strance u Mađarsku, no razgovori su naposljetku ipak bili znatno manje eksplicitni. To, dakako, nije spriječilo vladu u Mađarskoj da i bez dokaza uporno tvrdi kako je cilj nevladinih organizacija “islamizacija” Mađarske i Europe. I ta suradnja između ekstremne desnice u dvije zemlje ne bi bila toliko neobična da kampanja mađarske vlade zapravo nije i eksplicitno antisemitska.

Suradnja s Istokom

Naime, prema službenom narativu mađarske vlade, iza pokušaja uništenja kršćanske Europe stoji “kozmopolitski financijski kapital” i njegov glavni predstavnik George Soros, američki investitor mađarsko-židovskih korijena te bivši mentor i mecena aktualnog mađarskog premijera Viktora Orbána. Riječ je o teoriji zavjere koja je doslovno prepisana iz nacističkih priručnika iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Tvrtka Black Cube, pak, nije te bilo kakva izraelska firma. Za nju mediji navode kako je “bliska” državnoj obavještajnoj službi Mossad, te da su njezini zaposlenici u pravilu bivši pripadnici vojske, policije i tajnih službi, organizacija čija je navodna osnovna zadaća da štite Židove u svijetu.

Dapače, te iste službe svoja kršenja ljudskih prava (prije svega Palestinaca) redovito pravdaju upravo nužnošću borbe protiv antisemitizma. Onog istog antisemitizma kojeg pomažu raspirivati radeći na kampanjama mađarske vlade. I to, dakako, nisu jedini primjeri suradnje izraelske države i tamošnje vladajuće desnice s istočnoeuropskim vladama koje se povremeno poigravaju s antisemitizmom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čest je gost u Srednjoj Europi, gdje nastoji ostvariti tješnju suradnju s onim vladama koje su i same izložene kritikama zbog nepoštivanja ljudskih prava. Od njih očekuje prije svega da legitimiraju njegovu politiku apartheida u Izraelu, što je umalo i postigao kada su rumunjski premijer i češki predsjednik najavili preseljenje svojih ambasada u Jeruzalem.

Za uzvrat nudi posebne konzultantske (a sada se čini izvjesnim i obavještajne) usluge koje i sam koristi. Naime, upravo ovih dana Netanyahu je po deseti put doveden na policijsko ispitivanje zbog sumnje u sustavnu korupciju u sklopu koje je navodno poklanjao državni novac medijima i kompanijama koje su napadale njegove protivnike, a premijera prikazivale u pozitivnom svjetlu.