društvo
Kosovo Srbija
vijest

Koliko dakle košta likvidacija?

Foto: Screenshot Youtube

Otključan parkirani automobil s otvorenim vozačevim vratima, ključevima u motoru i upaljenim farovima marke Polo bio je alarm za uzbunu. Izašavši na teren, policija Bele Crkve u Vojvodini zaključila je da se radi o automobilu kojim se služi novinar Stefan Cvetković. Poznat kao beskompromisan, posljednjih pola godine bavi se temom likvidacije srpskog političara sa sjevera Kosova, Olivera Ivanovića. Pored automobila pronađen je i pokidani ručni sat koji je identificiran kao Cvetkovićev. Proteklih se godina u više navrata žalio kako mu prijete različiti “političko-tajkunski moćnici”.

Početkom februara ove godine Cvetković je održao tiskovnu konferenciju, odrađujući kao novinar posao policije, pod nazivom ” Koliko košta likvidacija na severu Kosova“. Tom je prilikom kazao kako je uz pomoć albanskih i kosovskih novinara došao do novih informacija na temelju kojih su zaključili kako likvidacija Olivera Ivanovića nije imala veze niti sa srpskom niti kosovskom politikom već isključivo s kriminalnim podzemljem. Na tiskovnoj konferenciji pokazao je i fotografiju s licem osobe (u opremi ovog teksta) koju dovodi u vezu s atentatom.

Kriminal, ne politika

Za osobu je kazao kako pripada kriminalnom miljeu i poznat je i EULEX-u, međunarodnim sigurnosnim institucijama, te srpskoj i kosovskoj policiji po švercu, ilegalnoj trgovini i drugim kaznenim djelima. Također je kazao kako je osoba s fotografije u kontaktu sa 6 drugih osoba koje se sumnjiči za moguće sudjelovanje u atentatu. Prema njegovim informacijama, svi ti ljudi međusobno su povezani, a umreženi su i sa nižim birokratima u EULEX-u, policiji Kosova i sl. Cvetković je tom prilikom posebno naglasio kako se u pitanju likvidacije Ivanovića “ne radi o muslimanima, Srbima i Kinezima, nego o kriminalcima”. Također je iznio podatak da je atentat koštao 40.000 eura. Osim fotografije iz opreme teksta, Cvetković je na konferenciji pokazivao i fotografije službenih lica koji su bili na uviđaju na mjestu nesreće te ih je povezao sa osobom s istaknute fotografije.

Na tiskovnoj s početka februara, posebno je istaknuo da više strukture vlasti na Kosovu nisu imale nikakve veze, da se zaista radi o kriminalnom podzemlju te da je stavljanje optužbi za Ivanovićevu smrt na pleća albanskih ili srpskih predstavnika na Kosovu neprimjereno. Višestruko je naglasio da je glavni motiv za ovu likvidaciju bio kriminal.

Što je Cvetković kazao na tiskovnoj, očito je bilo zanimljivo i Policiji Kosova koja je novinara u maju ove godine prilikom prelaska granice iz Srbije u Kosovo zadržala na ispitivanju u trajanju od 6 sati. Cvetković je kasnije o tome iskustvu kazao: “Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”. Zadržavanje je bilo provedeno po nalogu specijalnog tužitelja koji vodi istragu o likvidaciji Ivanovića.

Zbog kombinacije tema kojima se bavi i neadekvatnih srpskih zakona za zaštitu novinara, Cvetković je prošle godine nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora “po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke”. Nadamo se pozitivnom raspletu ove priče, tj. da će se Cvetković uskoro pojaviti živ i zdrav, no ukoliko se to ne dogodi. Već sada, manje od 24 sata od njegova nestanka ova je priča prenesena u svim balkanskim medijima. Njegov nestanak možda će poslužiti Srbiji za bolju zaštitu novinara, pa i javnog interesa. Cijena atentata na Ivanovića stoga nije samo 40.000 eura, nego i ugroženost života novinara koji se temom bavi.