društvo
Crna Gora
vijest

Novinarstvo opasno po život

Foto: AFP / Savo Prelević

Olivera Lakić, novinarka crnogorskog dnevnika Vijesti ranjena je u utorak navečer pucnjem u nogu ispred svog stana u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Novinarka se nalazi van životne opasnosti, no pošto ovo nije prvi napad na nju, dio kolega događaj smatra posljednjim upozorenjem pred smaknuće. Drugi je to napad od početka ove godine na nekog novinara u Crnoj Gori. Ranije, u aprilu u Bijelom Polju eksplodirala je naprava ispred kuće novinara Seada Sadikovića poznatog po istraživanju korupcije i organiziranog kriminala. Sadiković nije bio ozlijeđen pa se eksplozija smatra upozorenjem.

Sličnim se temama bavila i Lakić. Široj javnosti možda je najpoznatija po istraživačkim tekstovima kojima je zadrla u odnose crnogorske duhanske mafije (npr. o tvornici cigareta Tara, 2011.) ali i sprege kriminala i vrhova vlasti. Prvi put je napadnuta 2012. godine nakon objave tekstova o duhanskoj mafiji. Prijetnje je dobivala kontinuirano pa je čak 3 godine provela živeći pod policijskom zaštitom. Osim Lakić, prijetnje su upućene brojnim novinarima Vijesti.

Bombe i metci postali su sastavni dio života novinara u Crnoj Gori, kao i blijede do nikakve reakcije nadležnih institucija. Scenarij je, kažu crnogorski novinari dobro poznat: “policija će u najboljem slučaju pronaći izvršioce, ali ne i nalogodavce, a zvaničnici iznose uobičajene floskule, bez pominjanja bilo čije odgovornosti. Jedina nepoznanica je: ko je sledeći? I da li će biti ubijen, ranjen ili ‘samo’“ prebijen”, kazala je Vanja Ćaović Marković, predsjednica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Dodala je također kako “svako ko se usudi da slobodno govori u ovakvom sistemu može biti meta, jer nalogodavci znaju da neće snositi odgovornost” te zaključila kazavši: “Njih štite korumpirane i zarobljene institucije koje su u sprezi sa kriminalom,a svi znamo da ta veza vodi do samog vrha vlasti. Zato je očekivano da nakon brutalnih verbalnih napada Đukanovića na novinare i nevladin sektor, kriminalne grupe udare upravo na novinare koji je on označio kao mete. Zbog toga danas samo Đukanović ćuti i ne osuđuje napad na novinarku koja je mučki sačekana i upucana ispred svog doma. Ćuti, jer je upravo on lično odgovoran i za ovaj napad, jer već decenijama stvara atmosferu linča i poziva na obračun sa svima koji se usude da dovore o korupciji i organizovanom kriminalu”.

Kodificirani odnosi

Ljuti takvim kontinuiranim tretmanom novinara kao glinenih golubova, na jučerašnjem prosvjedu ispred zgrade vlade u Podgorici, okupljeni su poslali jasnu poruku kako za ovaj razvoj događaja krive novog-starog predsjednika Mila Đukanovića koji već dekadama sije mržnju prema novinarima. Konkretno, većini je sporna njegova izjava o novinarima Vijesti kao fašistima koji siju diskriminaciju prema njegovom sinu – po njegovom mišljenju perspektivnom biznismenu, a prema mišljenju medija privilegiranom članu političke elite koji za svoj biznis prije svega koristi očeve mreže političko ekonomskih odnosa.

S prosvjeda je javnosti upućeno i pitanje da li crnogorsko društvo može preživjeti još pet godina Mila Đukanovića, jer njihov je dojam da se sve kreće prema jednom velikom bezdanu. Po njihovom mišljenju, Đukanović je osim za sijanje mržnje izravno odgovoran za korupciju i nesankcioniranje kriminala poput napada prema novinarima. Prosvjednici su upozorili na to da je Crna Gora mala zemlja u kojoj se “svi” međusobno poznaju i svi znaju tko se bavi čime, stoga je nesankcioniranje kriminala politička odluka koja odgovara eliti čije je utjelovljenje Milo Đukanović.

Nakon ovako eksplicitnih optužbi, redakciju Vijesti posjetili su ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić i ministar pravosuđa Zoran Pažin koji su obećali istražiti sve što je Lakić napisala i otkriti izvršioce, no ne i nalogodavce. Usprkos kurtoaziji političara, pritisak crnogorske javnosti, međunarodnih medijskih, ljudskopravaških i europskih institucija čini se nije dovoljan da zaštititi prvoborce javnog interesa. Dok se nešto ne promijeni, novinarima ostaje da i dalje precizno čitaju čini se već kodificirane neverbalne poruke mafije: bomba u autu – prekršaj, pucanj u nogu je žuti karton, idući korak je eliminacija.