politika
Hrvatska
vijest

Komunistička zavjera komunalnog poduzeća

Foto: infovodice.com

Ništa ne može promaknuti brižnom oku boraca protiv komunizma u Hrvatskoj. Izvježbano je to oko itekako. A kako i ne bi bilo kad ga situacija prisiljava na to. Komunista nigdje nema, a zapravo su svugdje. Treba ih prepoznati. Nema ih u ekonomiji, ali tu je uvijek država koja je svojom ekonomskom ulogom uvijek na rubu komunizma. Nema ih ni u politici, ali su zato tu “lijeve udruge” koje uvijek koketiraju s komunizmom. Nema ih ni u kulturi, ali tu su uvijek Frljićeve provokacije. Nema ih ni u hortikulturi, ali tu je komunalno poduzeće iz Vodica.

Što je sumnjivo s njima osim što je “komunalno” etimološki blizu “komunističkog”? Kako izvještava lokalni portal Infovodice, tamošnja komunalna tvrtka Leć d.o.o. je nakon sanacije sustava odvodnje oborinskih voda uredila nasade ispred zgrade stare općine. Na tom se mjestu, prije sanacije, nalazio se cvijećem oblikovani hrvatski grb. Komunalci su to odlučili promijeniti i istim načinom oblikovati cvijet begonije, inače središnji dio logotipa tamošnje Turističke zajednice. Nažalost, begonija ima pet latica.

To nije promaknulo lokalnim braniteljima koji su u navodnoj slučajnosti – činjenici da cvijet begonije ima pet latica – vidjeli jugokomunističku zavjeru. Naime, begonija je zapravo petokraka. Odmah su pozvali na uzbunu i zatražili uklanjanje nasada. Kako iz Grada nisu promptno reagirali, jedan od branitelja je naprosto pregazio nasade svojim kamionom. Gradonačelnica Nelka Tomić je kratko prokomentirala da su latice oble, a krakovi petokrake šiljasti. No, to nije dovoljno uvjerljivo. Direktor komunalnog poduzeća Stanko Birin je ponovio da je posrijedi logo Turističke zajednice i izrazio žaljenje što branitelji nisu sačekali da cvijeće izraste jer bi onda vidjeli da su latice begonije narančaste, a ne crvene boje kao omražena petokraka.

Ostaje za vidjeti za koji simbol će se komunalci odlučiti u novom oblikovanju nasada. Inače, kako navodi Novi list, nije petokraka oduvijek bila omražena u Vodicama. U Narodnooslobodilačkoj borbi je sudjelovalo 1.428 Vodičana od tadašnjih 3.300 stanovnika. Simbol pod kojem su se borili odavno je nepoželjan, ali ni najpesimističniji vjerojatno nisu slutili da će postati središnji dio zapleta na tragu poetike Ante Tomića.