rad
BiH
vijest

Štrajk pred sezonu

Foto: N1

Članovi Sindikata Međunarodne zračne luke Mostar održali su jutros jednosatni štrajk upozorenja. Na takav čin su se odlučili zbog smanjenja plaća i nepoštivanja odredbi Zakona o radu. Prema riječima predsjednika Sindikata, Darka Buntića, radnici su dovedeni na rub. Plaća im je prije pola godine smanjena za 300 konvertibilnih maraka te im se više ne plaća dodatno niti rad vikendom niti prekovremeni rad. Također, noćna se smjena plaća isto kao i prva.

Buntić je dodao i kako nije bilo nikakve najave smanjenja plaća, to jest, radnici uopće nisu bili obaviješteni o toj odluci, već su to shvatili tek u trenutku kad su primili smanjenu plaću. Uprava je smanjenje plaća opravdala “dijagnozom” Nadzornog odbora. Naime, rezanje plaća objasnili su stavom Nadzornog odbora po kojem je jedini problem u poslovanju Zračne luke visina plaća koje treba smanjiti i ništa drugo.

Sve se to dešava u periodu kad Zračna luka doživljava određeni procvat u smislu uspostave novih linija. A vjerojatno upravo i zato. Ove godine Croatia Airlines uvodi redovitu liniju Zagreb – Mostar, dok će niskotarifna kompanija povezati Mostar sa Stuttgartom i Dusseldorfom. Predsjednik Sindikata Buntić ističe kako će oni nastojati da ti komercijalni letovi ne trpe zbog njihovih aktivnosti, ali da od svojih zahtjeva ne odustaju i da su spremni i na generalni štrajk ako na to budu primorani.

A zahtjevi su sljedeći: vraćanje plaća na prijašnju razinu, dodatno plaćanje prekovremenog i noćnog rada, sistematizacija radnih mjesta i početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Skorašnji početak ljeta i turističke sezone zasigurno radnicima i Sindikatu osigurava snažnu polugu pritiska. Sada se čeka prva reakcija uprave.