politika
vijest

Epilog afere Nutella

Foto: AFP / Charly Tribelleau

“Na početku mandata su mi iz Komisije govorili da dok je proizvod siguran za zdravlje, problema za njih nema. Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju. U nekoliko godina, dogurali smo do prijedloga zakona koji bi trebao regulirati cijelo EU tržište. Komisija će u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama. To je i preporuka koja stoji u mom Izvješću za Europski parlament”, kazala je Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača

Iako su hrvatski mediji brzopleto prenijeli da “EU zabranjuje bofl robu”, to nije točno. EU zabranjuje identično označavanje i prodavanje robe različite kvalitete. Znači ako Ferrero preimenuje Nutellu u Nutelu – i nama u istočnoj Europi prodaje potonju, to je skroz u redu prema pravilima EU. No, ni ova nova pravila opet neće biti regulirana na centralnoj razini, već prepuštena zemljama da ih same urede, što ostavlja prostora ovim moćnim europskim kompanijama da izvrše pritisak kod vlada koje su slabije od krupnog kapitala i opet izmanipuliraju “jedinstveno tržište”. Interes trgovaca ponovno je važniji od interesa građana. Od sada će države imati mehanizme sankcija za lažno reklamiranje proizvoda. Bit će to pravni institut kolektivnih tužbi. A mijenja se i pravilo prema kojem se kupljena pa korištena roba može vratiti – to po novome neće biti moguće.

Nakon ovakvog epiloga, retroaktivno smiješno djeluje izjava Jeana Claudea Junckera od 13. septembra 2017. kada je u govoru o stanju Unije kazao kako u “uniji jednakosti ne može biti potrošača druge klase”.