politika
Makedonija
vijest

Pravda za Almira

Foto: Facebook / Kolektifpress

Četverogodišnji Almir Aliu ubijen je u srpnju 2016. godine ispred opće bolnice u Kumanovu. Tijekom razmirica oko reda na ulasku u bolnicu, automobilom ga je usmrtio Boban Ilić. Tom su prilikom bili ozlijeđeni i Almirovi roditelji. Ubojstvo je tada potreslo Makedoniju i mnogi su mu, pored neposrednog povoda, bržeg pristupa medicinskoj skrbi, pripisali i etničku motiviranost.

Ni tužiteljstvo nije inicijalno pretjerano dvojilo: optužili su Ilića za ubojstvo s predumišljajem. U prilog im je, smatrali su, išla i video-snimka na kojoj se vidi da optuženi autom napada porodicu Almiu. Ilić i njegovi odvjetnici su tvrdili da je do ubojstvo došlo slučajno: navodno je Ilić bježao od rođaka Almirova oca te slučajno u panici ozlijedio roditelji i ubio dijete. No, prošlog je tjedna došlo do naglog preokreta u procesu: tužiteljstvo je promijenilo svoj stav i optužbu.

Više Ilića ne optužuju za ubojstvo s predumišljajem već za “ugrožavanje vlasništva i sigurnosti ljudi u prometu”. Dakle, zapravo su prihvatili poziciju obrane. Takav potez tužilaštva izazvao je gnjevne reakcije. Kao i u slučaju samog ubojstva i ovaj put su krenule optužbe za etničku motiviranost. Jučer je u Skopju pred zgradom Vlade održan protest protiv odluke tužiteljstva. Otprilike tisuću ljudi, mahom etničkih Albanaca, uzvikivalo je parole poput “nema pravde, nema mira” i zahtijevalo ostavke tužitelja i suca koji vode slučaj.

A ostavku je već dao ministar pravosuđa Bilen Saliji. Inače predstavnik manjinskog koalicijskog partnera u Vladi, albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), Saliji je ostavku pojasnio moralnim razlozima. Tvrdi da pravosuđe mora ostati neovisno, ali da on daje ostavku zbog moralne odgovornosti: naime, ovaj potez tužiteljstva je, po njemu, narušio vjeru u pravosudni sustav. Kakav će biti politički odgovor Vlade na narušenu vjeru u pravosudni sustav i etničke tenzije tek treba vidjeti.