klima
Srbija
vijest

Opasni “izvori života”

Foto: AFP / Armend Nimani

Iako je nedovoljna opskrba pitkom vodom svakodnevica trećine svjetskog stanovništva, ali i velikog dijela naše regije, o tom se problemu rijetko izvještava, tek ovlaš i prigodno, kao što je to bilo jučer, prilikom Svjetskog dana voda. Pored medijskih priloga kojima se želi podići svijest o važnosti vode i sporadičnog davanja riječi ponekom ekologu ili eko-aktivistu, taj dan iskorištavaju i veliki trgovački lanci koji nude vodu, gaziranu ili negaziranu, po akcijskim cijenama.

Ipak, i mimo toga trebalo bi opetovano naglašavati da je pristup pitkoj i čistoj vodi itekako važno (političko) pitanje. Gotovo milijun ljudi u istočnoj Hrvatskoj, sjevernoj Srbiji i južnoj Mađarskoj, koristi i pije kancerogenu vodu, pokazalo je recentno BIRN-ovo istraživanje. Naime, za podzemne vode Panonskog bazena koji pokriva dijelove Mađarske, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Slovačke karakteristična je povišena razina anorganskih spojeva arsena, polumetala koji je, preko određene količine (dozvoljeni limit je 10 µg/L) iznimno opasan za čovjekovo zdravlje.

Kritično u Vojvodini

Prema spomenutom istraživanju, u Vojvodini se (barem) 102 mjesta nalaze u toj opasnosti: vodom ih se snabdijeva iz pogona koji nemaju tehnologiju za uklanjanje arsena iz podzemnih voda. Opremanje novom tehnologijom značit će mutne dogovore lokalnih vlasti s investitorima, poput onih u Zrenjaninu, ali i poskupljenje gradske vode, jer investicija se mora nekako otplatiti. Pored toga, niti jedna lokalna vlast dosad nije se uhvatila u koštac sa svim aspektima problema zagađene vode. Naime, dodatne poteškoće izaziva činjenica da su vodovodne cijevi velikim dijelom napravljene od, podjednako opasnog, azbesta.

Građani tako imaju veoma sužen izbor: mogu piti nečistu vodu iz vlastitih bunara ili skuplju, ali ne u potpunosti pročišćenu vodu iz vodovoda. Ili onu iz trgovine, koja se barem jednom godišnje nudi po akcijskoj cijeni.