društvo
Makedonija
vijest

Ugrožena sloboda medija u Makedoniji

Foto: AFP / Tobias Schwarz

Pred zgradom vlade početkom ovog tjedna okupili su se makedonski novinari, medijski radnici, predstavnici nevladinih organizacija i drugi građani tražeći od vlade da zaštiti slobodu izražavanja i integritet novinara. Povod protesta bile su prijetnje predsjedniku Makedonskog društva novinara, Naseru Selmaniju, nakon što je na svom službenom Facebook profilu osudio makedonske vlasti jer nisu preuzele odgovornost za nedavni napad na prometnu policajku koja je radila svoj posao, davala kaznu za nepropisno parkiranje. “Pravna država pokleknula je pred jednim siledžijom, uz potporu DUI-ja” glasio je početak tog statusa, nakon čije je objave Selmaniju stigla prijetnja putem Facebook messengera, a pošiljatelj je Bejtul Asani, brat vlasnika vozila i napadača, političara Bekira Asanija iz stranke DUI, koalicijskog partnera vladajućeg SDSM-a.

Napadnuti novinar obavijestio je policiju. Ubrzo je reagirala i međunarodna zajednica te osudila incident, no javno tužilaštvo, kojemu je slučaj proslijeđen, nije u sadržaju pronašlo nijedan element prijetnje. Ipak, kroz posljednje tri godine Makedonsko društvo novinara skupilo je 33 slučaja napada i prijetnji novinarima (uključujući i posljednju, upućenu Selmaniju i njegovoj obitelji). S obzirom na to da nadležne institucije ne znaju ni prepoznati “element prijetnje” postavlja se pitanje hoće li u dogledno vrijeme novinarstvo u Makedoniji prestati biti opasna profesija i kada će se moći razgovarati o njegovim suštinskim problemima – cenzuri, statusu medijskih radnika i njihovoj financijskoj ovisnosti.

S tim da se novinare treba zaštiti, kao da to pitanje nije pod njihovom ingerencijom, navodno slaže i vladajuća stranka, SDSM. Neki su visoki državni dužnosnici, poput vladinog glasnogovornika Mile Bosnjakovskog, glasnogovornika Ministarstva kulture Petrita Saracinija, te ministra bez portfelja zaduženog za komunikaciju i transparentnost Roberta Popovskog, prisustvovali na prosvjedu. Popovski je izjavio da vlada ima nultu toleranciju na prijetnje nasiljem. Međutim, SDSM-ova poza i pohođenje protesta koji su djelomično usmjereni protiv njih samih (protiv zagađenja, osmomartovski, čak i protiv otvaranja rudnika) sve je prozirnija. Kako su im novinari poručili: “Vrijeme je da se zna tko je za slobodnu i demokratsku Makedoniju, a tko za lopove. Ne prihvaćamo ‘dobre’ i ‘loše’ momke u vladi”.