politika
BiH
vijest

Blokirane prometnice u BiH: sretan dan nezavisnosti!

Foto: Screenshot / Youtube / Helifilm

Na dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava danas, 1. marta, razvojačeni borci vojski Federacije BiH (Armija BiH i HVO-a) blokirali su prometnice tražeći ostvarenje prava iz Rezolucije branitelja u FBiH.

Rezolucija je donesena nakon višegodišnje “autoblokade” državnih institucija i nemogućnosti da razriješe probleme razvojačenih boraca. Blokada granica, važnih transportnih prometnica i drugih robno-terminalnih punktova, postala je sve učestalijom metodom protesta u BiH – bilo da se radi o tuzlanskim radnicima koji marširaju na granicu s Hrvatskom ili razvojačenim borcima. Izgleda da je to još jedna od nekoliko dostupnih metoda (koja stoji naspram radikalnosti spaljivanja državnih zgrada kao što je bio slučaj 2014. godine) borbe u BiH, bilo da se radi o radnicima ili vojnicima. Dok se u drugim zemljama radi o potpuno zdravorazumskim zahtjevima, za dejtonovski podijeljenu BiH radi se čini se, o nemogućim legislativnim pothvatima.

Zahtjevi iz Rezolucije

Rezolucija branitelja donesena je u Bihaću 27. juna 2017. godine sa sljedećim zahtjevima: od svih parlamentarnih stranaka u oba Doma Parlamenta BiH (Zastupnički i Dom Naroda), traži se da se u Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o razvojačenim braniteljima ugradi točka koja predviđa braniteljski dodatak, na način da se svakom branitelju koji dokaže učešće u borbenom sektoru u Domovinskom ratu u periodu od 18.09.1991 godine do 23.12.1995 godine za mjesec dana provedenog rata prizna novčana naknada od 6, 00 KM, dok se onom branitelju koji dokaže učešće u Domovinskom ratu cijeli ratni period (18.09.1991. do 23.12.1995.), prizna pravo na 326,00 KM, zajamčena mirovina u FBiH. Zatim da se svakom branitelju prizna braniteljski dodatak – neovisno o njegovom/njezinom aktualnom radnom statusu, odnosno neovisno o tome da li je ostvario mirovinu po osnovu minulog rada, ili invalidske mirovine iz radnog odnosa.

Traži se i ukidanje prava na braniteljski dodatak onima koji su već ostvarili neka od prava iz Domovinskog rata, poput prava na RVI (ratna vojna invalidinina), pravo dobitnika vojnih odličja, prava koja imaju obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih pripadnika oružanih snaga, prava koja su branitelji ostvarili temeljem povoljnijeg umirovljenja pripadnika oružanih snaga FBiH po osnovu povoljnijeg umirovljenja. Traži se i usvajanje posebnog zakona, lex specialis, ili donošenje uredbe, o braniteljskom dodatku, a u skladu s prijedlozima Koordinacije braniteljskih udruga potpisnica Rezolucije. Traži se također i uspostava razlike borbeni i neborbeni sektor s pravima za oba sektora, te da se objavi popis korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite kako je to predviđeno Zaključcima Doma Naroda iz 2014. godine.

Nadalje, od Federalnog Ministarstva branitelja zahtjeva se hitno izvješće o poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti osobnih podataka, te Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH koji su preduvjeti za izradu Zakona o jedinstvenom registru branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

A di je solidarnost?

U nečemu ipak BiH ide u korak s ostalim zemljama, a to je opća tendencija depolitizacije javnosti. Vidi se to po reakcijama bh. medija na blokade prometnica. Mejnstrim mediji, “u službi [kapitala]” koje često nisu ni svjesni češće fokaliziraju antagonizme “običnih građana”, neprikosnovene kategorije apolitičnih glasača, koji su “satima čekali u kolonama”, s “umornom djecom u automobilima”. No, primjer kojeg vrijedi posebno izdvojiti jer je možda i najciničniji komentar na koji smo naišli glasi: “Udruženje poslodavaca poručilo borcima i radnicima: Blokirajte institucije koje su uzrok vaših problema“. Poslodavci, ničim izazvani, sami su prepoznali sličnosti metoda radnika i vojnika, te su isto objasnili: “… blokada saobraćajnica neće doprinijeti rješavanju tih problema. Naprotiv, blokadom saobraćajnica najčešće se ometa rad i nanosi šteta kompanijama koje uredno izmiruju svoje obaveze prema uposlenicima i državi, budžetima iz kojih se jedino mogu osigurati sredstva za izmirenje obaveza prema nezadovoljnim borcima i radnicima”, zaključeno je u saopćenju.

No nije slučajno da su svi mediji u BiH već 19 sati zakrčeni vijestima o blokiranim prometnicama. Pa čak i samo priopćenje Udruženja poslodavaca ima suprotan performativni učinak od sadržaja iznesenog u pismu: blokada prometnica, pokazala se naime najučinkovitijom metodom protesta u BiH – učinkovitijom od paljenja zgrada, samospaljivanja, štrajkova glađu, običnih marševa. Od navedenih metoda, samo je blokada prometnica ugrozila tokove kapitala, stoga nije neobično da od jučer baš svi u državi i van nje čuju zahtjeve razvojačenih vojnika. Pa osim poslodavaca i svi političari imaju mišljenje o ovome. Doduše, teško je danas, na dan nezavisnosti izbjeći imati mišljenje o vojnicima koji su to de facto omogućili, ma što danas mislili o tome…