politika
Hrvatska
vijest

Slavonske subvencije za njemačko državno poduzeće

Foto: AFP / Tobias Schwarz

Hrvatskim je medijima jučer prostrujila “šokantna” vijest: autoprijevoznik Panturist je početkom ovog mjeseca promijenio vozni red i time ukinuo čak 72 autobusne linije u Osječko-baranjskoj županiji. Naravno, tamošnji stanovnici su odmah digli glas jer im je odluka Panturista u priličnoj mjeri otežala svakodnevno putovanje do posla ili škole. Predstavnici lokalne samouprave, poput gradonačelnika Valpova, najavili su hitne sastanke s autoprijevoznikom i zahtijevaju povrat linija.

Razlozi ukidanja linija su bili vjerojatno svima jasni čim su pročitali naslov vijesti. Zato smo šokantnost i stavili u navodnike. Kako je naknadno pojasnio predsjednik uprave Panturista, Saša Ilić, ukinute linije su jednostavno postale nerentabilne. A kao ključni pozadinski razlog ističe svima poznat fenomen: masovno iseljavanje stanovništva iz Slavonije. No, i on se nada da bi se u novoj rundi pregovora s lokalnom samoupravom mogli dogovoriti novi subvencijski aranžmani koji bi linije učinili nanovo rentabilnima.

I nema tu ništa čudno. Diljem kapitalističkog svijeta država subvencionira privatnike kako bi se zadovoljila neka javna potreba. Ali u ovom slučaju je priča malčice drukčija. Naime, Panturist je već pet godina u vlasništvu Arriva Deutsche Bahna. Da protumačimo sam naziv te kompanije pa će puno toga biti jasnije: Arrivu, britanskog autoprijevoznika, 2010. godine je kupio Deutsche Bahn, poduzeće u vlasništvu njemačke države. Dakle, nameće se prilično jednostavan zaključak: njemačko državno poduzeće traži subvencije od hrvatske države kako bi nastavilo poslovati. A djelomično je prestalo poslovati zbog nedostatka potražnje: Hrvati su otišli raditi u Njemačku. Kako se pjevalo devedesetih: Danke, Deutschland!