politika
Makedonija
vijest

Makedonija je srce Grčke?

Foto: AFP / Sakis Mitrolodis

U Solunu, glavnom gradu bivšeg osmanskog vilajeta Makedonije, stotine tisuća Grka jučer je izašlo na ulice. “Makedonija je bila i bit će grčka” i “To ime je naša duša” bile su neke od parola. Govore su držali predstavnici klera, infrastrukturnu potporu dali su nacisti iz Zlatne zore, a nije nedostajalo ni samozvanih ratnika obučenih u izmišljene “uniforme” antičkih Makedonaca, spremnih na obranu makedonstva od barbara sa sjevera. Kako je Skopje daleko, ratnici su se morali zadovoljiti paljenjem skvota Libertatia, koji već godinama služi kao socijalni centar, prenoćište za siromašne i besplatna škola za izbjeglice. Video snimke incidenta jasno pokazuju kako su potporu u paljenju dali i pripadnici policije.

No sama brojka solunskih prosvjednika otkriva da nije riječ ni o kakvom ekstremističkom incidentu. Prosvjedu koji je okupio dio establišmenta i sigurnosnih službi pridružio se golemi broj “običnih ljudi”. Zanimljivo je da je desnica i u Skopju organizirala prosvjed, ali se njemu odazvalo, kako prenose agencije, tek oko tisuću ljudi. Svega nekoliko tjedana od kada su grčka i makedonska vlada najavile da će se pozabaviti rješavanjem spora oko službenog imena Republike Makedonija situacija vidno eskalira. Jedna od bizarnija manifestacija toga je masovna tuča u Australiji između pripadnika grčke i makedonske dijaspore. U međuvremenu raste postotak Grka koji odbijaju svaki prijedlog imena koji uključuje ime Makedonija.

Potporu za dogovor grčka vlada nema ni u parlamentu, a u Makedoniji će ga vrlo vjerojatno pokušati usporiti aktualni predsjednik Đorge Ivanov. Da stvar bude gora, ni dvije vlade još uvijek nemaju zajednički prijedlog. Prema glasinama, Skopje je sklonije imenu “Nova Makedonija”, a Atena imenu “Vardarska Makedonija”, a obje strane smatraju da favorit druge strane ugrožava njihov nacionalni identitet. No sada je barem jasno da se razgovara o, kako kaže grčki premijer Aleksis Cipras, “složenom imenu” koje uključuje termin Makedonija uz neki epitet, po mogućnosti neki manje besmislen od “bivša jugoslavenska republika”. Dva premijera trebaju se ponovno susreti ove srijede, a obje strane izražavaju optimizam.