politika
Makedonija
vijest

Dvije države traže ime

Foto: AFP / Robert Atanosovski

Grčka i Makedonija uskoro bi trebale napraviti odlučne korake prema rješenju najvažnijeg bilateralnog problema. Početkom ove godine, obje su strane javno najavile da će 2018. biti godina rješavanja spora vezanog uz službeno ime Makedonije, punih četvrt stoljeća nakon što je međunarodno priznata nezavisnost zemlje. Grčka nikada nije prihvatila to ime, tvrdeći da ono implicira pretenzije sjevernog susjeda kako na grčki teritorij, tako i na grčko povijesno nasljeđe. Paranoji grčke strane gorivo je spremno davao donedavni premijer Makedonije Nikola Gruevski, koji je u sklopu svoje nacionalističke kampanje obnove Skopja promovirao fantaziju antičkog porijekla suvremenih Makedonaca.

No u Skopju je u međuvremenu došlo do promjene vlasti. Novi premijer Zoran Zaev odlučan je u namjeri da popravi odnose kako među različitim etničkim skupinama u zemlji, tako i sa susjedima. U Ateni, s druge strane, Sirizina vlada kojoj uskoro istječe mandat traži neki uspjeh koji bi ostao trajna posljedica njihove inače izrazito neuspješne vladavine. Kada su već iznevjerili svoja ključna predizborna obećanja, nadaju se da će barem olakšati utege koje su zemlji u nasljeđe ostavile desne i ekstremno desne vlade, osobito po pitanju nacionalizma i odnosa s Crkvom. Drugim riječima, pred nama je kratki period u kojem s obje strane granice postoji iskrena namjera da se ovaj beskonačni spor riješi.

No volja vladajućih očito nije dovoljna. Unatoč optimističnim najavama, čini se da je prijedlog koji bi zadovoljio obje strane još uvijek vrlo daleko. Sirizin manji koalicijski partner jasno je ponovio kako je njima svako ime koje sadrži riječ Makedonija neprihvatljivo. Sličan stav iznose i organizatori skorih prosvjeda u Solunu, ali i Grčka pravoslavna crkva. S druge strane, i makedonska nacionalistička opozicija najavljuje da će praviti probleme oko dogovora. Naposljetku, teško da bi se bilo koji dogovor mogao provesti bez referenduma, s obje strane. Prema nekim istraživanjima, čak dvije trećina Grka odbilo bi sporazum. Pregovarački timovi sastaju se ovog tjedna, a njihov eventualni dogovor bi mogao biti tek lakši dio cijelog procesa.