rad
Kosovo
vijest

Autocesta koja ruši sve pred sobom

Foto: AFP / Armend Nimani

Već tri godine traju radovi na autoputu “Arben Xhaferi”, koji će povezivati Prištinu i Skopje. Za razliku od entuzijazma u decembru prošle godine prilikom otvaranja prvih 20 kilometara autoputa, kada je predsjednik Kosova Hashim Thaçi čestitao građanima na “infrastrukturnom projektu kojim će biti omogućeno bolje kretanje ljudi i robe koje će doprinijeti ekonomskom razvoju”, ove godine nitko ne prima čestitke. Kako se godina odmiče kraju, na budućoj autocesti nižu se nesretni događaji, a svaki od njih povezan je s izvođačem radova, američko-turskim konzorcijem Bechtel-Enkom.

U oktobru je prijavljena smrt agencijskog radnika, zaštitara na terenu gradilišta Bechtel-Enke, a mjesec dana kasnije, na radnom mjestu poginuo je još jedan radnik od udarca kamiona. Prije nekoliko dana, poginula su dva mladića u prometnoj nesreći koju je skrivio vozač kamiona Bechtel-Enke, za koji se sumnja da nije bio opremljen odgovarajućom zimskom opremom. Nedavno su se srušili betonski stupovi vijadukta i zasad nije poznato je li netko ozlijeđen.

U slučaju prve smrti, konzorcij se ne smatra odgovornim, budući da Bechtel-Enka nije poslodavac poginulog radnika nego lokalna zaštitarska firma, a radnik je, tvrde iz konzorcija, umro od srčanog udara. Ipak, na drugi smrtni slučaj, onaj poginulog radnika Tafila Tafallarija, reagirao je Savez nezavisnih sindikata Kosova i zatražio od vlasti da se njime pozabave. Nakon toga Inspektorat rada tvrtku je proglasio odgovornom i odredio joj kaznu od 7.500 eura. Međutim, kosovske organizacije koje se bave radničkim i ljudskim pravima, smatraju da je navedeni iznos nedovoljana, zapravo ridikulozna kompenzacija za gubitak ljudskog života.

Dugogodišnji propusti američko-turskog kapitala

Izgradnja cesta najčešći je oblik investiranja na Kosovu od proglašenja nezavisnosti do danas, a konzorcij Bechtel-Enka na tom polju dominira. Prvi njihov veliki projekt u toj zemlji započet je 2010. kada je potpisan ugovor o izgradnji kosovske dionice “Patriotskog autoputa” koji povezuje Prištinu i Tiranu (izgradnja albanske dionice, čiji su izvođači također Bechtel i Enka potpisana je ranije, 2006. godine). Nakon što je autoput, pod veoma sumnjivim okolnostima, uz ogromne i neracionalne troškove usprkos jeftinijim ponudama domaćih građevinskih firmi (820 milijuna eura što je više od 50% godišnjeg proračuna Kosova), završen, vrlo je brzo postalo jasno da, suprotno obećanjima, kosovska ekonomija neće prosperirati od njega. Vlada, međutim, na greškama nije naučila i već iduće godine (2014.) pristala je na još jedan takav projekt, gradnju autoceste prema Skopju.

Već se prilikom prvog spomenutog projekta na Kosovu iskristaliziralo da Bechtel-Enka (kao i u ostatku svijeta) ne drži do zaštite na radu. Kako smo pisali ranije, postoji niz slučajeva ozbiljnog ozljeđivanja na radnom mjestu, no kako radnici često nemaju alternativu, za mnoga od njih se nije saznalo, i neki od njih bili su primorani nastaviti s radom, unatoč ozljedama.

Popis nevolja koje je donijela izgradnja autocesta možemo nastaviti nizati. Planirana ruta prepolovit će brojna naselja, razrovati brojna dvorišta i uništiti poljoprivredna zemljišta. Budući da se radi o nečijim izvorima prihoda, za otkup tih zemljišta također je predviđena preniska cijena (3.500 umjesto 10.000 eura po jednom aru). Kako cesta neće biti završena do zadanog roka, a to je kraj 2018., država će morati platiti 63 milijuna eura, čime će se ukupni troškovi popeti na 800 milijuna. Usporedimo li tu cifru s kaznama i odštetama koje je firma morala platiti, jasno je da je gaženje po radnicima i lokalnom stanovništvu za nju sasvim isplativo.