rad
BiH
vijest

Sarajevske nevolje s vodom

Foto: AFP / Martin Bernetti

Redukcije vode već su mjesecima dio svakodnevne rutine stanovnicima Sarajeva. S obzirom na to da problem ne predstavlja količina vode, već dotrajala i zapuštena infrastruktura, rješenje nije teško zamisliti. No, provođenje rješenja iziskuje ozbiljnija financijska ulaganja, ali i moguća iznevjeravanja obećanja partnerima, ako se pokažu točnim sumnje da se infrastruktura namjerno zapuštala kako bi se nekakvo javno-privatno partnerstvo učinilo atraktivnim rješenjem.

No da ne bi bilo da se ništa ne radi dok se slaže nekakva financijska konstrukcija, danas su u tandemu, Vlada Kantona Sarajevo i poduzeće Vodovod i Kanalizacija Sarajevo (ViK), krenuli s isključivanjem vode najvećim dužnicima. Oklada je ta, osim pumpanja imidža odrješitosti, da će se uskraćivanjem vode dužnicima osigurati veće količine vode u sustavu. Međutim, ako se u akciju kreće s nekom autopraonicom koja duguje 7 tisuća konvertibilnih maraka, onda teško da posrijedi može biti neka ozbiljna računica.

Izmjene proračuna i kredit

A u prilog im ne ide ni ono što su otkrili aktivisti iz inicijative Jedan grad Jedna borba: naime, lista dužnika je identična onoj objavljenoj 2015. godine, s tim da su i iznosi dugovanja potpuno isti. S tim da se i opravdano sumnja da se na listi ne nalaze neke veće kompanije poput Coca-Cole ili Sarajevske pivare. Dakle, bez obzira na to što samo isključivanje vode dužnicima, makar provedeno sustavno i transparentno, ne može riješiti problem, očito je da se u ovom slučaju radi o pokaznoj vježbi. No, neke informacije govore da je na pragu sustavnije rješenje, iako se još ne može razaznati koje naravi.

Tako je za sljedeću sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo najavljena izmjena budžeta kojom bi se sredstva za saniranje problema podignula s 250.000 KM na 10 milijuna KM. No, tek treba vidjeti hoće li se izmjene izglasati i u kojem obliku. Pored toga, Europska banka za obnovu i razvoj je objavila natječaj za konzultantske firme iz sektora koje bi u sklopu odobrenog kredita od 25 milijuna eura savjetovale ViK u optimizaciji i racionalizaciji poslovanja. Kao što znamo, optimizacija i racionalizacija nisu interesno neutralni termini, tako da tek treba vidjeti u kojem će se pravcu rješavati problem. S ozbirom na najavljene izmjene proračuna i kredit, vjerojatno je odluka donesena.