politika
Crna Gora
vijest

U iščekivanju potvrde “ruske veze” u CG

Foto: AFP / Savo Prelević / pristaša DF-a (lijevo) i optuženi šef DF-a Andrija Mandić (desno) ispred sudnice prije početka suđenja

Specijalno crnogorsko tužilaštvo zaduženo za procesuiranje pokušaja državnog udara od 16. oktobra 2016. godine započinje s iznošenjem dokaza protiv dva ruska obavještajna agenta kojima se sudi u odsustvu. Radi se o Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu koji su ranije ove godine identificirani kao organizatori propalog puča. Među 12 optuženih nalaze se i šefovi najveće opozicijske stranke Demokratski front (koji je mjesecima organizirao prosvjede protiv stranke na vlasti) Andrija Mandić i Milan Knežević. Oni su optuženi za kriminalno udruživanje što je rezultiralo “počinjavanjem terorističkih djela” i podrivanjem ustavnog poretka. U slučaju osuđujuće presude, piše im se 15 godina zatvora.

Javnost od suđenja očekuje da potvrdi optužbe o ruskoj upletenosti u puč (pokušaj ubojstva premijera Mila Đukanovića). Točnije, s obzirom na jednoglasnost globalnih medija o tome da je Rusija organizirala državni udar u Podgorici, od tužiteljstva se očekuje da ponudi čvrste dokaze koji se temelje na više toga od obavještajnih iskaza agencija SAD-a. Ruskim motivom za ovakvu intervenciju smatra se pokušaj sprječavanja pridruživanja Crne Gore NATO-u. S obzirom na izmjene karata geopolitičkih interesa i gomilanje tenkova na bivšoj granici željezne zavjese, radi se o uvjerljivoj motivaciji. Međutim, usprkos konsenzualnim medijskim zaključcima, čvrsti i nepobitni dokazi još nisu izneseni.

Kao što smo već pisali, optuženi Šišmakov i Popov agenti su ruske vojne obavještajne službe GRU, a sumnjiči ih se na temelju informacija objavljenih u britanskom listu Telegraph (iste informacije američke tajne službe dale su i posebnom tužitelju Milivoju Kantiću). Sigurno se zna da se dvojac sastao sa Sašom Sinđelićem, koji bi također bio optužen kao jedan od organizatora puča, da nije od crnogorskog sudstva dobio status zaštićenog svjedoka u zamjenu za suradnju. Sinđelić je poznat kao srpski nacionalist koji je neko vrijeme proveo na ratištu u Ukrajini.

Dok Rusija otvorenu podršku daje DF-u, niječe bilo kakvu upletenost Kremlina u podgorički puč. Obrana DF-a sudu je podnijela fotografske dokaze da se u puču koristilo oružje koje inače koristi policija, no sudstvo to nije smatralo validnim dokazom koji bi potvrdio obranu DF-a kojom nastoje dokazati da “puč” nisu organizirali oni već stranka Mila Đukanovića kako bi osigurala pobjedu na izborima. DF stoga smatra da su dokazi o otuđivanju policijskog oružja s ciljem atentata na premijerskog kandidata uklonjeni iz koruptivnih i neetičkih razloga zadržavanja vlasti. S druge strane i javnost i sudstvo sumnjaju u vjerodostojnost dokumenata koje je DF priložio. Tijek suđenja moguće je pratiti u crnogorskim medijima.