politika
Srbija
vijest

Privatna policija za čuvanje smeća

Foto: AFP / Jacques Demarthon

Standardni prikazi razine siromaštva u nekoj zemlji uglavnom variraju između manje ili više preciznih statističkih pokazatelja i manje ili više uvjerljivih “ljudskih priča”, kako glasi uobičajena novinarska egida za reportaže o siromašnim i socijalno ugroženim ljudima. Ipak, kako se može vidjeti prema nedavnoj odluci vlasti u Novom Sadu, postoje precizniji, uvjerljiviji, ali i puno groteskniji prikazi.

Naime, tamošnja Gradska čistoća je potpisala ugovore s dvije privatne zaštitarske kompanije maštovitih i modernih imena – Ipon Security i G4S Secure Solutions. Prema ugovorima vrijednim oko 50.000 eura te su kompanije dobile u zadatak da čuvaju: kontejnere za smeće. Pri tom su im date i prilične ovlasti: ako nekoga uhvate pri krađi sadržaja kontejnera, osumnjičenika mogu zadržati do dolaska policije. Također, zaposlenici tih kompanija neće naprosto stajati ispred kontejnera s pištoljem na reveru, kao na primjer ispred banke, već će patrolirati gradom u nastojanju da preveniraju ilegalne radnje.

Iz Gradske čistoće su poručili da je razlog angažiranju privatnih kompanija taj što komunalni radnici nisu u stanji sami pokriti teren, a krađe otpada naprosto bujaju. Prema njihovim “statistikama”, od svih krivičnih djela u tretmanu otpada, najzastupljenije su krađe sekundarnih sirovina. No, pazit će patrole i na druge opasne djelatnosti poput lijepljenja plakata i pisanja grafita po kontejnerima. Navodno su u Gradskoj čistoći izračunali da će uspjeh u preveniranju krađa otpada itekako kompenzirati troškove angažmana zaštitarskih kompanija i tako pridonijeti višestrukim uštedama u gradskom proračunu.

Svaka čast na izračunu, ali nije li sama činjenica da su ljudi prisiljeni pregledavati sadržaj kontejnera kako bi preživjeli dovoljno jasan znak da bi se te kalkulacije trebale odvijati na puno višem nivou? Ovako preostaje samo zaplet loše humorističke serije: privatna policija čuva kontejnere za smeće.