politika
Rumunjska
vijest

“Bratoubilački rat” rumunjskih socijaldemokrata

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Prošloga četvrtka rumunjska je Socijaldemokratska stranka (PSD) isključila iz svojih redova dugogodišnjeg člana Sorina Grindeanua. Vijest ne bi bila tako neobična da Grindeanu nije ujedno i premijer Rumunjske. Socijaldemokrati, koji su na prošlogodišnjim izborima dobili preko 45% glasova, tako su se našli u neobičnoj situaciji da uvjerljivo kontroliraju parlament, ali im je premijer otkazao svaku poslušnost. Sada im predstoji da sami iniciraju rušenje cijele vlade koju su postavili prije manje od pola godine i pokušaju izglasati novu. Ove neobične okolnosti posljedica su specifičnih uvjeta u kojima se odvija parlamentarna politika u Rumunjskoj.

Naime, tijekom proteklog desetljeća, kada su na vlasti bile različite liberalne i konzervativne opcije, glavni arbitar u političkom životu postale su tajne službe. Njima je dana presudna uloga u borbi protiv korupcije koja se osobito zahuktala nakon ulaska zemlje u EU. No ono što je trebalo biti tek čišćenje protuzakonitih radnji iz institucija brzo se pretvorilo u političko sredstvo, jer su antikorupcijske agencije dobile ovlasti da eliminiraju pojedine političare (od kojih su velika većina socijaldemokrati) iz izborne utrke. Među eliminiranima je i vođa socijaldemokrata Liviu Dragnea. Protiv njega je dva dana prije izbora na kojima je odveo svoju stranku u uvjerljivu pobjedu pokrenuta istraga koja mu je onemogućila da postane premijer.

Kao zamjensko rješenje za premijera je predložen Grindeanu, a jedan od ključnih zadataka nove vlade trebao je biti da oslabi pravne mehanizme koji su do sada pogađali primarno socijaldemokrate, pod egidom borbe protiv korupcije. Prijedlog promjene antikorupcijskih zakona je međutim propao uslijed masovnih prosvjeda koje je podržala liberalna opozicija i predsjednik Klaus Iohannis koji dolazi iz njezinih redova. Grindeanu je, po svemu sudeći, pokušao iskoristiti situaciju i uz prešutnu potporu liberala, i eksplicitnu podršku bivšeg premijera Victora Ponte, eliminirati Dragneu i preuzeti PSD. Glasovanje o potpori vladi održat će se u srijedu, a rezultat je za sada neizvjestan.

Naime, samo je 222 zastupnika potpisalo zahtjev za smjenu vlade od 233 koliko ih je potrebno da bi se srušila vlada.