rad
Srbija
vijest

Čemu Liberland pored žive Srbije?

Foto: Facebook / Levi samit Srbije

Vid Jedlička, samoprozvani predsjednik Slobodne republike Liberland, čestice od 7 kvadratnih kilometara na granici između Hrvatske i Srbije, ponovno je osvanuo u regionalnim medijima. Povod je ovog puta bio njegov posjet Beogradu s namjerom osnivanja predstavničke kancelarije svoje “države” u svrhu privlačenja investitora. U intervjuu za Danas Jedlička je izložio nove izazove u izgradnji države, pohvalio se s “diplomatskom prepoznatljivošću” Liberlanda, najavio nove aktivnosti, ali se i požalio na političku nestabilnost u Hrvatskoj koja koči razvoj bilateralnih odnosa između tih država.

U Srbiji, kaže predsjednik Liberlanda, za sada problema nema, ima “puno prijatelja u vladi”, ali bi mu Srbija mogla postati problem, odnosno učiniti Liberland izlišnom slobodnotržišnom utopijom. Naime, ekonomske politike koje provodi srpska vlada posljednjih godina potencijalnim su investitorima zasigurno primamljivije od pukog slobodnog tržišta. Dok im Jedlička “nudi” nemiješanje države u posao, Srbija im nudi prilično stimulativno miješanje: od izgradnje infrastrukture do bukvalnog plaćanja radne snage. Ili davanja na pladnju dječje radne snage kroz sistem tzv. dualnog obrazovanja.

Da je srpska politička stvarnost davno nadmašila libertarijansku utopiju dovoljno govori billboard na ulasku u općinu Batočina na kojem stoji: INVESTIRAJTE. SVE JE BESPLATNO. Da ne bi bilo zabune, vizualno rješenje oglasa podudara se sa zastavom Liberlanda.