politika
Hrvatska
vijest

Agrokor u Jugoslaviji: bondholderi i republičke vlasti

Foto: AFP / Belga / Eric Lalmand / Budućnost je ispred vas

Medijska atmosfera u Hrvatskoj oko Agrokora posljednjih nekoliko dana prilično nalikuje na atmosferu u Konzumovim dućanima u periodu eskalacije krize: sve se čini normalnim, ali osjećaju se iznimna tenzija i neizvjesnost. Ponešto praznih polica, radnice s izraženijim grčem u licu nego inače, a poneki “duhoviti” kupac tu i tamo nešto dobaci oko Todorića da razbije tenziju, ali je samo naglasi i uglavnom promaši “ceo fudbal”, otprilike kao Mostovi dežurni moralisti.

Odobrena je nova kreditna linija, osigurana zakonskim amandmanom prvenstva naplate u slučaju stečaja, isplaćene su plaće radnicima, polako se dižu dionice Leda i Agrokora, postignuti su preliminarni dogovori s najugroženijim dobavljačima… No, svima je jasno da je posrijedi stabilizacija iznimno kratkog vijeka i da se priprema teren za ozbiljno restrukturiranje, a da vladin povjerenik Ante Ramljak prije funkcionira kao poluga kriznog premošćivanja lokalnih izbora. Dovoljno se samo prisjetiti njegova odgovora na inauguralnoj press konferenciji. Na novinarski upit: “a što kad se jave strani bondholderi (vlasnici obveznica Agrokora i najveći vjerovnici, op.a.)?”, Ramljak je slegnuo ramenima i odgovorio otprilike: nemam pojma. 

No, dok obveznice ne dođu na naplatu ili dok njihovi vlasnici preventivno ne reagiraju, javile su se vlasti iz “ostalih republika”. U Beogradu je upriličen sastanak pod vodstvom srpskog premijera i budućeg predsjednika Aleksandra Vučića, na kojemu su, uz kolege mu iz vlade, bili i ministri gospodarstva i trgovine iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na sastanku na kojem ništa nije zaključeno raspravljalo se o učincima sudbine Agrokora na njihove nacionalne ekonomije: lokalne dobavljače i radna mjesta. Poručeno je, valjda hrvatskim vlastima, da će pratiti zbivanja i da neće dopustiti, barem Vučić, da se restrukturiranje Agrokora odvija preko leđa domaćih kompanija. Drugim riječima, brine ih nacionalno prvenstvo u naplati potraživanja. Već su se i prije sastanka pojavljivale vijesti o sprječavanju odljeva novca u svrhu restrukturiranja Agrokora.

Vrlo brzo je stigao odgovor iz hrvatske vlade. I ministrica gospodarstva Martina Dalić i premijer Andrej Plenković poručili su, manirom profesora na konzultacijama s nestašnim studentom, kako se nadaju da će se poštovati pravo vlasništva i da Agrokor uspješno podmiruje svoje obveze u svim navedenim državama. Kao da gledamo uprizorenje raspada Jugoslavije u loše skrojenom kazališnom komadu, a didaskalije s pravilima tržišne utakmice su politička enigma za sve one koji žele biti redatelji: što je bilo prije – vlasništvo ili nacionalna ekonomija? Ako se dobro sjećamo pravila žanra, u zadnjem činu dolaze bondholderi i ne pitaju.