politika
Crna Gora
vijest

Uporni protesti crnogorskih “majki”

Foto: AFP / Savo Prelević

Most Blaža Jovanovića preko rijeke Morače u centru Podgorice sinoć su nakratko blokirali prosvjednici. Iako akcija nije uzrokovala ozbiljnije prometne probleme u glavnom crnogorskom gradu, ipak je ispunila svoju svrhu – još jednom je skrenula pažnju na događaj koji se trenutno odvija ispred crnogorske Skupštine. Naime, već dvadeseti dan traje prosvjed grupe koju mediji jednostavno nazivaju “majkama”. Riječ je o ženama koje su rodile troje ili više djece i za to ranije dobivale naknadu koja je u međuvremenu ukinuta. Prije tjedan dana, dio “majki” odlučio se i na očajnički korak započinjanja štrajka glađu.

Protesti “majki” jedna su od središnjih tema crnogorske politike već mjesecima. Oni su više puta prekidani pa ponovno započinjani ovisno o reakcijama vlade koja je naizmjenično lažno obećavala potpuno rješavanje pitanja i oštro napadala “majke” zbog njihovih “nemogućih zahtjeva”. U međuvremenu čeka se i odluka Ustavnog suda kojem su “majke” tužile vladu zbog retroaktivnog ukidanja prava. No iako je sukob formalno oko naknade za troje ili više djece, izjave organizatorica protesta jasno ukazuju na to da je riječ mahom o nezaposlenim radnicama s ekonomski devastiranog sjevera zemlje koje su ovu naknadu koristile kao glavni izvor prihoda nakon gubitka posla.

Situaciju dodatno komplicira činjenica da najglasniju podršku prosvjedima daje tzv. prosrpska opozicija, inače najpopularnija upravo na sjeveru Crne Gore. Tu podršku vlast je znala iskoristiti kako bi osporila legitimitet protesta u skladu sa svojom općom strategijom da se predstavlja kao branitelj Zapada od “prosrpske” (a onda i “proruske”) opozicije. No iako je to manje vidljivo u kontekstu napuhavanja navodnih geopolitičkih aspekata crnogorske politike, “majkama” podršku daju i sindikati koji su jutros podsjetili kako se ovo pravno upitno ukidanje prava odnosi na čak 21 tisuću žena i njihovih obitelji kojima pitanja članstva u NATO-u i odnosa s Rusijom manje znače od činjenice da im je posljednjom mjerom dodatno ugrožena egzistencija.