politika
Makedonija
vijest

Koalicija na pomolu ili strah od Gruevskog?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Nakon što prošlotjedni pregovori između bivših koalicijskih partnera oko formiranja nove vlade, VMRO-DPMN-a i najsnažnije albanske etničke stranke u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI), nisu urodili plodom, ovaj tjedan je na rasporedu nova runda pregovora. DUI koji s ostatkom albanskih stranaka čini, nakon izbora oformljenu, “albansku platformu”, pristupio je pregovorima s drugom najjačom strankom u zemlji – socijaldemokratima (SDSM). Jučer je održan prvi sastanak, ali akteri su bili vrlo suzdržani u komentarima.

Potpredsjednica DUI-ja, Teuta Arifi, posegnula je za standardnim frazama i naglasila kako su razgovori bili vrlo konstruktivni i da će se nastaviti. Neimenovani visoki izvor iz SDSM-a potvrdio je u izjavi za BIRN umjereni i oprezni optimizam dužnosnice DUI-ja, uz dodatnu opasku da neće izlaziti s informacijama dok se ne dosegne konačni dogovor kako ne bi davali povoda za špekulacije. Upravo su medijske špekulacije o već postignutom dogovoru obilježile protekli vikend u Makedoniji i teško je zamisliti kako će ih izostanak informacija spriječiti. Valja istaknuti i da je lider DUI-ja, Ali Ahmeti, preko vikenda izjavio da još nije donesena konačna odluka o koalicijskom partneru i da ne isključuje niti koaliciju s VMRO-om.

Tajnovitost koja obavija pregovore između “albanske platforme” i socijaldemokrata gotovo pa sigurno svoju ustrajnost ne duguje programskim razilaženjima. Uvjeti od kojih albanska strana ne odstupa, a koje je VMRO odbio – produženje mandata Specijalnog tužiteljstva i status albanskog jezika kao službenog na teritoriju cijele države – sigurno ne predstavljaju nikakav problem SDSM-u. S obzirom na to da su socijaldemokrati osvojili 49, a albanske stranke 20 mandata na izborima, stabilna većina u parlamentu koji čini 120 zastupnika ne bi trebala biti upitna. Također, neke manje albanske stranke već su javno izrazile podršku ovoj koaliciji. Čini se da, kao što smo već i pisali ovdje, prepreku u formiranju koalicije predstavlja u prvom redu svojevrstan strah od reakcije Nikole Gruevskog i njegove stranke.

S obzirom na to da i dalje kontroliraju dobar dio državnog aparata i da imaju konsolidiranu bazu, u slučaju formiranja koalicije između SDSM-a i DUI-ja, mogli bi na valu antialbanskog šovinizma ozbiljno destabilizirati zemlju. A takav scenarij nitko ne želi.