politika
Makedonija
vijest

Makedonija pred novim izborima?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Vladajuća stranka u Makedoniji, desni VMRO-DPMNE, ujedno i relativni pobjednik izbora održanih u prosincu, nije uspio postići koalicijski sporazum s Demokratskom unijom za integraciju (DUI), albanskom strankom i dugogodišnjim koalicijskim partnerom. Rok za dogovor je istekao sinoć u ponoć, a iz VMRO-a su poručili kako je “održavanje novih izbora zrelo rješenje za savladavanje krize i postavljanje reformskih prioriteta u prvi plan”. Također su i dodali: “Svako drugo rješenje samo će dovesti do novih konflikata i problema u ionako podijeljenom društvu i neće biti u funkciji održivosti i ostvarivanja bilo čijih programskih ciljeva.”

Podsjetimo, VMRO-DPMNE je na izborima osvojio 51 mandat, dva više od glavnih konkurenata socijaldemokrata (SDSM), no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Pregovori s bivšim partnerom DUI-jem bili su opterećeni krajnje nacionalističkim i šovinističkom retorikom prema Albancima koju su predstavnici VMRO-a predvođeni bivšim premijerom Nikolom Gruevskim koristili u predizbornoj kampanji, ciljajući na konsolidaciju izborne baze. Također, DUI je, upravo zbog prijašnjih koalicija s Gruevskim, osvojio znatno manje mandata na ovim izborima koje je obilježilo nezanemarivo priklanjanje albanskih glasača socijaldemokratima, motivirano prije svega rušenjem vladavine Gruevskog.

Politički ćorsokak

Kako bi doskočio renomeu izdajnika interesa albanskog naroda, predsjednik DUI-ja Ali Ahmeti je Gruevskom postavio dva pregovaračka zahtjeva za koja je znao da su neispunjiva: proširenje statusa albanskog jezika kao službenog na teritoriju cijele države i produženje mandata Specijalnog tužiteljstva (formiranog prvenstveno kao instrument za istraživanje koruptivnih djelatnosti VMRO-a). Glasnogovornik DUI-ja, Bujar Osmani, po isteku predviđenog roka je istaknuo da njegova stranka nije imala dovoljno vremena i argumenata da se odluči za jednu od mogućih opcija: koalicija s Gruevskim, koalicija sa socijaldemokratima, velika koalicija ili ostanak u oporbi.

Drugim riječima, DUI zapravo nije mogao procijeniti koja im je opcija najmanje štetna za buduću reputaciju. Eventualna koalicija sa socijaldemokratima značila bi eskalaciju tenzija po etničkim osnovama. Naime, VMRO bi zasigurno krenuo u destabilizaciju zemlje optužujući DUI i SDSM za napad na integritet makedonskog naroda ili nešto slično iz standardnog nacionalističkog repertoara. S obzirom na snažnu institucionalnu moć u državnim aparatima koju i dalje ta stranka posjeduje, zemlji bi prijetila ozbiljna i vrlo riskantna destabilizacija. Čini se da su izborni rezultati samo produžili političku paralizu u Makedoniji i da smo sve bliži novim prijevremenim izborima, makar ni oni ne pružaju nadu za izlaz iz ovog političkog ćorsokaka koji traje već nekoliko godina.