društvo
BiH
vijest

Deložacija sarajevske škole

Foto: AFP / Elvis Barukčić / Ilustracija (ples maturanata za Ginisovu knjigu rekorda)

Čini se da ovo nisu dobra vremena za sarajevske osnovne škole. Nakon što je prošli mjesec u prigradskom naselju Dobroševići osnovna škola dobila ime po fašistu Mustafi Busuladžiću, onoj koja nosi ime Silvija Strahimira Kranjčevića prijeti – deložacija. Naime, kako javlja Al Jazeera, škola se nalazi u prostorima u vlasništvu Saveza izviđača, a Kanton Sarajevo nije plaćao najamninu od 2001. godine i dug iznosi više od 600.000 eura bez kamata. Općinski sud je donio odluku da se zbog neplaćanja najamnine škola mora iseliti.

Naravno, roditelji su odmah digli uzbunu i najavili da će stopirati iseljavanje i promjenu lokacije škole usred školske godine. Kantonalni premijer im je obećao pomoć, ali su roditelji prilično skeptični s obzirom na to da se po odluci suda škola mora iseliti do petka. Ministar obrazovanja je na putu i zasad njegovih reakcija nema, dok se iz Vlade oglašavaju samo šturim priopćenjima u kojima navode da će se poduzeti sve pravne mjere da škola ostane na mjestu na kojem je bila. Kako je uopće došlo do toga da se prostor za osnovnu školu iznajmljuje?

Navodnim ispravljenjem “društvenih nepravdi”. Škola je devedesetih prvi put deložirana zbog procesa povrata nacionalizirane imovine i vraćena svom “pravom” vlasniku: katoličkoj crkvi. Podstanarski status trajao je dvadesetak godina dok se nisu pojavili novi nekretninski trendovi. Naime, roditelji sumnjaju da se ovdje ne radi o administrativnoj aljkavosti Kantona ili manjku novaca, već o proračunatom izbacivanju učenika iz prostora. Prema njihovoj predstavnici, Svjetlani Nedimović, postoje osnovani razlozi u sumnju da su pozadini zapravo investicijski interesi jer se škola nalazi na atraktivnoj lokaciji. Ako se to pokaže točnim, sva mizerija postsocijalistčkog društva ocrtat će se u sudbini ove sarajevske osnovne škole.