društvo
Bugarska
vijest

I logor je predobar?

Foto: AFP / Nikolaj Dojčinov

U malom trakijskom mjestu Bojanovu, na jugoistoku Bugarske, krajem prošlog tjedna održan je prosvjed koji je na reakciju potaknuo čak i ministricu policije Rumjanu Bačvarovu. Njezina intervencija podrazumijevala je niz sastanaka s lokalnim vlastima prije svega u cilju smirivanja situacije i stanovništva. Grupa od petstotinjak prosvjednika nije uključivala samo stanovnike mjesta. Prema podacima u medijima, ključnu ulogu u organizaciji odigrale su samozvane patriotske grupe, odnosno rasistički batinaši poput onih koji već više od godinu dana provode “lov na ljude” (odnosno izbjeglice) koji je u međuvremenu prerastao u pravu turističku atrakciju za naciste iz cijele Europe. Njihovo sudjelovanje jasno otkriva i slogan prosvjeda: “Bugarska Bugarima – izbjeglice van!”

No zašto baš Bojanovo? Prema glasinama koje su se proširile po kraju, bugarska vlada u Bojanovu planira graditi logor za izbjeglice. Naknadno je ministarstvo policije doista priznalo da razmišlja o aktiviranju jednog parkirališta u bivšoj kasarni blizu granice s Turskom na koje bi se dovezle 52 kamp-kućice. U njih bi se prema potrebi smještale izbjeglice koje prelaze granicu (6 po kućici), a cijeli logor bi se okružio bodljikavom žicom i čuvao oružjem. Plan stavljanja ratnih izbjeglica u koncentracioni logor doista treba izazivati proteste, no sudionici onih prošlotjednih bili su prije svega motivirani nezadovoljstvom zbog navodno “predobrog” tretmana izbjeglica. Ovakvi bizarni primjeri nisu dakako slučajnost.

Kao dobra ilustracija paranoje može poslužiti potez opozicijske Socijalističke stranke koja je prekorila svoje zastupnike u Europskom parlamentu zato što su zajedno sa svojom parlamentarnog grupom glasovali za izvještaj EP-a o migracijama. Da ne bi bilo zabune, izvještaj uopće nije naklonjen izbjeglicama, ali načelno priznaje kako su migracije složeni fenomen koji izaziva niz procesa povezanih s nasiljem, siromaštvom i klimatskim promjenama. No u aktualnom bugarskom političkom kontekstu, izvještaj je smjesta proglašen dokumentom koji “potiče migrante”, a socijalisti su se panično požurili da ne ispadnu ništa manji rasisti od vladajuće desnice koja ih je počela prozivati. Nekolicinu njihovih eurozastupnika sada očekuje disciplinski postupak koji bi mogao voditi i isključenju.