politika
Crna Gora
vijest

Odlazak vječitog Mila?

Foto: AFP / Savo Prelević

Dugogodišnji premijer Crne Gore Milo Đukanović iz Demokratske partije socijalista (DPS) najavio je kako će uskoro podnijeti ostavku te da će njegov zamjenik na čelu DPS-a biti Duško Marković, kandidat te stranke za mandatara nove crnogorske vlade.

Đukanović je bio crnogorski premijer kada je ta zemlja izglasala nezavisnost od državne zajednice sa Srbijom, a sada odlazi nakon izbora 16. oktobra ove godine na kojima je njegova stranka bila relativnim pobjednikom sa 36 osvojenih od ukupno 81 mjesta u parlamentu. To je najlošiji izborni rezultat nakon 2002. godine. Najava odlaska epilog je 27 godina duge vlasti, u trenutku kad su izbori već održani i nakon više mjeseci spekulacija o njegovoj ostavci.

Razlozi njegovog odlaska, u ovom danom trenutku nisu sasvim jasni. Prosvjedi protiv vlade u organizaciji opozicije, Demokratskog fronta, traju već dosta dugo, odradio je i cijelu izbornu kampanju, te odlazi prije formiranja vlade, a nakon loših izbornih rezultata, te nakon tobožnjih terorističkih napada na njega na dan izbora. Da se napad dogodio nije sporno, no da je bio teroristički, nema dokaza. Također, nije ovo prvo njegovo povlačenje s ključne državničke pozicije. Kako je većina medija prenijela, Đukanović se prvi puta povukao 2006. godine, da bi se vratio 2008., pa otišao 2010. i vratio se 2012.

Već spomenuti Duško Marković spominje se kao njegov nasljednik (i mandatar za sastav nove vlade ako uspiju osigurati dovoljan broj glasova) u službenom priopćenju kojeg je u utorak navečer poslala stranka. Marković je poznat kao jedan od najbližih Đukanovićevih suradnika posljednjih 20 godina, a prije ove uloge, radio je kao šef crnogorskih obavještajnih službi. Kritičari smatraju kako Marković osigurava kontinuitet Đukanovićeve vladavine, što smatraju lošim za zemlju jer se ona kupa u moru kriminala i drugih problema, posebno nakon gubitka privilegirane pozicije koju je imala u odnosu sa Rusijom, a nakon što joj je nemušto nametnula sankcije, vjerojatno po naputku EU s kojom CG ima status kandidata za pridruživanje.