rad
Rumunjska
vijest

Masovni štrajkovi pred izbore

Foto: AFP / Daniel Mihailescu / Prosvjed zdravstvenih radnika

Nakon štrajkova vozača kamiona te poštanskih radnika, ranije ove godine, radničko nezadovoljstvo u Rumunjskoj širi se i u drugim sektorima. Nezadovoljni radnim uvjetima, nikakvim ulaganjima u zdravstvo i izrazito niskom plaćom, otprilike 12.000 zdravstvenih radnika (javnog zdravstvenog sustava) za iduću srijedu planira dvosatni štrajk upozorenja. Nakon toga, 31. oktobra planira se potpuna obustava rada, ukoliko vlada do tad ne udovolji zahtjevima radnika. Liječnici i medicinske sestre, kao i administrativno i tehničko osoblje, traže jedinstvenu plaću s obzirom na radno mjesto, provedenu dosljedno kroz cijeli javni zdravstveni sustav. Traže i usklađivanje plaća u administraciji zdravstvenog sa drugim dijelovima javnog sektora. Također traže bonuse izračunate prema sadašnjim plaćama te bolje radno vrijeme (manje radnih sati) na način da se poveća broj zaposlenih u zdravstvu, jer je manjak zdravstvenih radnika u sustavu prešao mjere podnošljivosti radnog opterećenja. Štrajk organizira Nacionalna federacija sindikata u javnoj upravi.

Sindikalci upozoravaju da su razlike u plaćama najviše među najniže plaćenim radnicima te traže ispravljanje svih spomenutih aspekata, piše BIRN. Da je situacija izrazito teška, ne niječe ni rumunjski ministar rada Dragos Pislaru koji je nedavno kazao da je vlada svjesna teških uvjeta te da planira pronaći rješenja za radničke zahtjeve. No, da se radi tek o uobičajenoj političkoj diskurzivnoj formuli potvrđuje i sljedeća njegova izjava prema kojoj je “proračunski balans izrazito fragilan te je bilo koji pokušaj rješavanja financijskih problema moguć samo s s obzirom na dostupne resurse”. Drugim riječima, rumunjskoj vladi, često, čini se i opravdano, smatrano tehnokratskom, važnije je zadovoljavanje pravila Europske Unije, nego stanje rumunjskog zdravstvenog sustava. Radi se o posebno neprihvatljivom pristupu zdravstvu ako se se zna da je emigracija radnika ovog sektora iz zemlje već duže vrijeme na alarmantnoj razini kao i da se radi o najlošije plaćenim zdravstvenim radnicima.

Štrajkovi su tempirani u vrijeme izborne kampanje za parlamentarne izbore najavljene za 11. decembra ove godine. Podsjetimo, rumunjski premijer Victor Ponta (socijaldemokrat) podnio je ostavku nakon prošlogodišnjih masovnih prosvjeda u Bukureštu, povodom pogodovanja lokalnih uprava vlasnicima klubova zbog loših sigurnosnih uvjeta koji su rezultirali velikim brojem stradalih i poginulih nakon požara u jednom noćnom klubu. Broj smrtno stradalih trebao je biti manji, no nepravilnosti rada u zdravstvenim ustanovama uzrokovane mjerama štednje i korupcijom razotkrile su svu bijedu rumunjskog zdravstva, a posljedice je podnio premijer. Nakon njegove ostavke, koordinaciju rada vlade preuzeo je tehnički premijer Dacian Ciolos, a izbori su zakazani za kraj ove godine. Prema anketama, očekuje se nova pobjeda socijaldemokrata.

Buduće štrajkove najavili su i radnici zaposleni u zatvorima koji također traže bolje radne uvjete i rast plaća. Rumunjska izgleda poručuje: dosta mjerama štednje. Ostaje za vidjeti da li će to postati jasno i političkim elitama.